Kremlinul acuza Kievul de o relansare a razboiului in Ucraina

Miercuri, 31 Martie 2021, ora 18:07
2825 citiri
Kremlinul acuza Kievul de o relansare a razboiului in Ucraina
FOTO Unsplash

Kremlinul se declara ingrijorat de o amplificare a tensiunilor in estul Ucrainei, teatrul unor confruntari violente de cateva luni, care fac Moscova sa se teama de faptul ca fortele guvernamentale ucrainene ar incerca o manevra in vederea unei relansari a razboiului cu separatisti prorusi, relateaza Reuters.

Comandantul fortelor armate ucrainene Ruslan Homceak a acuzat marti Rusia de faptul ca vrea sa-si consolideze prezenta militara in apropierea frontierei Ucrainei.

El i-a acuzat pe separatistii prorusi, sustinuti de Moscova, de faptul ca incalca in mod sistematic armistitiul incheiat in vara.

Cele doua tabere se acuza reciproc de violente recente in Donbas.

Peste 13.000 de persoane au fost ucise in Razboiul din Ucraina, din 2014.

"Ne exprimam ingrijorarea fata de tensiuni tot mai puternice si cu privire la faptul ca, sub o forma sau alta, partea ucraineana ar putea sa ia masuri care sa conduca la razboi. Noi nu vrem cu adevarat sa vedem asta", a declarat miercuri un purtator de cuvant al Kremlinului, Dmitri Pesvov.

"Vreau sa spun un razboi civil, care a avut deja loc", a precizat el, pentru a-si clarifica raspunsul la o intrebare a unui jurnalist, intr-o conferinta de presa telefonica.

Presedintele rus Vladimir Putin a acuzat marti Ucraina de faptul ca a "provocat" razboiul cu separatistii prorusi si ca nu a respectat armistitiile.

Putin a indemnat Kievul, in aceasta videoconferinta cu presedintele francez Emmanuel Macron si cancelarul german Angela Merkel, sa angajeze un dialog direct cu fortele separatiste locale, potrivit Kremlinului.

Franta si Germannia cauta o solutie diplomatica Razboiului din Ucraina, in cadrul "formatului Normandia", din care fac parte Kievul, Moscova, Parisul si Berlinul.

Citește și:
Politico: Cum se luptă Ucraina să țină trează atenția Occidentului după ce a fost atacată de armata lui Putin
Politico: Cum se luptă Ucraina să țină trează atenția Occidentului după ce a fost atacată de armata lui Putin
Combaterea oboselii de război în Occident a devenit o provocare centrală pentru Ucraina, care își îndeamnă aliații să mențină fluxul de arme și alte ajutoare, potrivit ministrului...
Zelenski anunță „reforme care vor schimba realitatea socială, juridică şi politică în multe feluri”
Zelenski anunță „reforme care vor schimba realitatea socială, juridică şi politică în multe feluri”
Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, marţi seară, în discursul adresat naţiunii, că pregăteşte noi reforme în Ucraina, care vor schimba realitatea socială, juridică şi politică...