LA Times: Capul plecat sabia nu-l taie, filosofia de viata a romanilor

Luni, 26 Octombrie 2009, ora 13:19
7487 citiri
LA Times: Capul plecat sabia nu-l taie, filosofia de viata a romanilor

Fatalismul este trasatura dominanta a societatii romanesti postdecembriste. Refuzand sa se confrunte cu trecutul, Romania isi lasa viitorul la mana indoielii, scrie LA Times.

Asa isi incepe articolul de opinie jurnalistul american Gregory Rodrigues (foto), care face o analiza dura asupra societatii actuale romanesti, dupa ce a vizitat Bucurestiul saptamana trecuta.

Plecand de la imaginea Romaniei ilustrata in cartile laureatei Nobel pentru literatura, Herta Muller, Rodrigues ii da dreptate scriitoarei de origine romana, desi recunoaste ca multe s-au schimbat, din 1998, cand a vizitat, ultima data, Romania. In comentariul publicat de Los Angeles Times, jurnalistul reaminteste de un eseu publicat de Herta Muller in urma cu doi ani, intr-un ziar din Frankfurt, in care scriitoarea acuza poporul roman ca sufera de "amnezie colectiva".

"In Romania - scria ea - toate lumea pretinde ca trecutul s-a evaporat. Amnezia aceasta permite mentalitatilor vechi sa functioneze cu metode noi", scria laureata premiului Nobel pentru literatura.

Ce-a gasit acum jurnalistul american schimbat in Romania fata de vizita anterioara? "O calitate a vietii mai buna pentru o anumita categorie de oameni, trafic inrautatit, mai multi romani care vorbesc limba engleza", scrie Gregory Rodrigues.

El s-a intalnit cu analistul Stelian Tanase, care i-a spus: "Este mai rau decat inainte. Dupa caderea comunismului, oamenii simteau nevoia sa vorbeasca si sa strige. Acum ne-am pierdut curajul de a ne exprima in public". Ioana Paverman, proaspat absolventa de stiinte politice, este de acord. La fel ca si Herta Muller, si ea gandeste ca nu poti construi un viitor daca nu ai un trecut".

Jurnalistul american se intreaba daca Romania este "fara de speranta". "Pentru un vizitator, este un semnal pozitiv ca fortele politice sunt testate, ca intelectualii si studentii nu se tem sa vorbeasca", scrie Rodrigues pentru ca mai apoi sa citeze un proverb romanesc: "Capul plecat, sabia nu-l taie".

La 20 de ani de la revolutie unii romani inca se lupta cu impulsul fatalist. Ramane de vazut daca restul concetatenilor lor vor ridica vreodata capul, conchide analistul articolul din Los Angeles Times.

Citeste si:
Ce s-a întâmplat cu Toby, câinele adus de Ludovic Orban la sediul PNL. „5 ani de zile a fost tratat cu omenie, asta până de curând”
Ce s-a întâmplat cu Toby, câinele adus de Ludovic Orban la sediul PNL. „5 ani de zile a fost tratat cu omenie, asta până de curând”
Fostul președinte al PNL Ludovic Orban a scris pe Facebook despre câinele Toby, căruia susține că i-a găsit un adăpost la sediul PNL în urmă cu câțiva ani. Animalul ar fi primit acolo...
Meritocrație politică. Cine este blonda din PSD care a galopat prin funcții date de partid, specializată în ”shamanism”
Meritocrație politică. Cine este blonda din PSD care a galopat prin funcții date de partid, specializată în ”shamanism”
Înscrisă în PSD încă de la 16 ani, deputata Oana Gianina Bulai a făcut slalom prin mai multe funcții obținute pe linie de partid, fie că au venit de la social-democrați, ori PDL, fiind...
Comentarii
STUDENTUL_PRAPADIT
rank 5
Suntem un popor extrem de previzibil , iar acesta este motivul pentru care am fost atat de usor de condus , de manipulat , de manevrat ...