Le Figaro: Criza bancara loveste acum Europa

Luni, 29 Septembrie 2008, ora 06:42
2764 citiri
Le Figaro: Criza bancara loveste acum Europa

Banca Fortis este pe punctul de a fi nationalizata de catre guvernele belgian, luxemburghez si olandez, scrie Le Figaro.

Dupa 4 zile de negocieri aproape neintrerupte, republicanii si democratii au ajuns la un compromis asupra planului Paulson. Textul urmeaza sa fie votat luni de catre Congres.

Trezoreria americana ar putea cheltui 700 de miliarde de dolari pentru pentru a scapa Wall Street-ul de activele afectate de ipotecile neperformante.

Este insa randul Europei sa fie cuprinsa de contagiune.

Guvernele belgian, olandez si luxemburghez par pe punctual de a nationaliza Fortis, care figureaza printre primele 10 mari banci europene. Fortis se afla in mijlocul unei turbulente financiare, de cateva zile.

Vineri, liderii sai au intervenit pentru a sustine ca banca nu este in stare de faliment. Mesajul insa nu a convins: actiunile sale au scazut la 21% vineri.

Scenariul unei cumparari de catre BNP Paribas a tinut capul de afis o mare parte a zilei, dar grupul francez a propus un pret prea mic si a cerut o garantie mult prea mare de la statul belgian.

Se va opri insa aici efectul de domino? Nimic nu e sigur. Potrivit Financial Times Deutschland, Hypo Real Estate, banca germana specializata in finantare imobiliara, este in prag de faliment.

The Washington Post: Legislatorii s-au pus de acord asupra unui urias pachet financiar de salvare

Liderii din Congres si administratia Bush au cazut de acord asupra planului ce presupune o inserare a guvernului adanc in pietele financiare din SUA, convenind sa cheltuiasca 700 de miliarde de dolari, scrie The Washington Post.

Negociatorii din Camera Reprezentantilor si Senat din ambele partide impreuna cu secretarul Trezoreriei, Henry M. Paulson Jr., au anuntat, dupa o intrunire maraton la Capitoliu, ca au ajuns la un acord de principiu privind propunerea de acordare a unei largi autoritati pentru Paulson.

Oficialul va organiza una din cele mai mari interventii guvernamentale in sectorul privat, dupa Marea Depresiune.

Planul menit a salva pietele financiare americane a fost propus de administratia Bush in urma cu zece zile.

Conform propunerii, Paulson va fi autorizat sa achizitioneze active sustinute de ipoteci de la firmele aflate in dificultate, in speranta atenuarii crizei creditelor, care a impins pietele globale aproape de colaps.

In conditiile scaderii abrupte a preturilor locuintelor, multe din acele active sunt acum aproape lipsite de valoare, iar investitorii si-au pierdut increderea in multe din firmele care le detin.

Aceasta a subminat unele din numele cele mai mari de pe Wall Street si a determinat bancile sa inceteze sa imprumute bani, declansand o criza a creditelor ce ameninta sa dea o lovitura devastatoare afacerilor, consumatorilor si economiei largi.

Oficialitati ale administratiei au evidentiat ca costul total al pachetului va fi mult sub 700 de miliarde de dolari, deoarece guvernul va vinde in cele din urma activele achizitionate si isi va recupera cea mai mare parte, daca nu in intregime, investitia.

Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
În Europa a fost încălcat un tabu: în urmă cu doar câteva luni, ar fi fost de neconceput ca liderii europeni să propună trimiterea trupelor lor în Ucraina. Dar, recent, președintele...
Europenii, neputincioși în a întări apărarea antiaeriană a Kievului. ”Dacă americanii ne-ar putea trimite sisteme Patriot”
Europenii, neputincioși în a întări apărarea antiaeriană a Kievului. ”Dacă americanii ne-ar putea trimite sisteme Patriot”
Mai multe țări, inclusiv Franța, sunt reticente în a se despărți de sistemele lor de apărare avansate, chiar dacă secretarul general al NATO a încurajat capitalele europene să transfere...
#SUA, #criza, #plan, #interventie, #Fortis, #Europa, #efect in lant, #contagiune , #stiri externe
Comentarii
C
cerem, restitutio in integrum incepind cu venirea comunistilor la putere.
rank 1
dati casele oamenilor care le-au facut.anulati112.dati toate terenurile din 45,...