Primaria orasului Mangalia, situat pe litoralul romanesc al Marii Negre, a interzis vineri, 1 august, cortegiile funerare, scrie Le Monde.
Potrivit traditiei ortodoxe, 87% dintre romani sunt ortodocsi, mortul trebuie plimbat de familie si apropiati prin oras, inainte de a fi inmormantat.
Ritualul prevede mai multe opriri la semafoare si trecerea pe la biserica inainte de a ajunge la cimitir.
Preocupate de potentialul turistic al orasului lor, autoritatile locale din Mangalia, au decis sa interzica lungul ritual ortodox in timpul sezonului de vacanta, de pe 1 mai pana pe 15 septembrie.
''Deplasarea cortegiilor funerare prin oras dauneaza confortului turistilor si genereaza o stare de tristete si nefericire'', explica Mihai Tusac, primarul orasului Mangalia, citat de Le Monde.
''Printre altele, prezenta cortegiilor pe strazi pune in pericol viata oamenilor, din cauza deplasarii greoaie si a cresterii numarului de automobile in timpul sezonului estival''.
Primaria propune populatiei locale sa conduca discret mortul la cimitir fara a face ocolurile traditionale prin oras. Aceasta masura nu a fost primita cu entuziasm de toata lumea in Romania, tara devenita membra a Uniunii Europene in 2007.
Dar miza financiara pe care o reprezinta dezvoltarea turistica a litoralului Marii Negre risca sa schimbe datele. In 2007, 1 milion de turisti, dintre care 100.000 straini, au venit la Marea Neagra. Potrivit ministrului Turismului, in acest an numarul lor ar trebui sa creasca cu 15%.
Abia in anul 2000, cand Romania a inceput negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeana, au inceput lucrarile de modernizare ale litoralului romanesc.
Infrastructura invechita si hotelurile socialiste mostenite din epoca comunista nu puteau atrage prea multa lume. Doar oraselele presarate pe litoralul romanesc al Marii Negre mai atrageau turistii insetati de aventura.
Aderarea la Uniunea Europeana, scrie Le Monde, a facut sa renasca interesul pentru litoralul romanesc al Marii Negre.
O autostrada care leaga Bucurestiul de Constanta, marele port situat in sud-estul Romaniei, va fi gata in 2009, in timp ce noile hoteluri stralucitoare se inmultesc. Injectarea a 32 de miliarde de euro din fondurile europene, de acum pana in 2013, ar trebui sa amelioreze stadiul infrastructurii.
Preocupate ca orasul lor sa profite de un eventual boom economic al regiunii, autoritatile locale din Magalia au decis sa busculeze traditiile ortodoxe.
''In societatea moderna, moartea nu mai este un eveniment impartasit de comunitate, ci un aspect al vietii private'', precizeaza legea locala.
Scopul acestei masuri este de a incuraja dezvoltarea turismului conform normelor Uniunii Europene. ''Legea trebuie sa asigure protectia turistilor si a biodiversitatii biologice a litoralului romanesc''.
* Cum am ajuns tocmai noi, sa ne fie... Vezi tot