Le Parisien: Armata franceza a testat arme nucleare pe proprii soldati

Marti, 16 Februarie 2010, ora 15:46
2176 citiri
Le Parisien: Armata franceza a testat arme nucleare pe proprii soldati
foto: France24

Franta a testat efectele armelor nucleare pe proprii sai militari, in anii '60, in Algeria, potrivit unui raport secret al armatei, publicat de cotidianul francez Le Parisien, in editia de marti.

Soldatii au fost expusi astfel, in mod deliberat, testelor nucleare efectuate de armata franceza in Algeria, in anii '60, cu scopul de studia "efectele psihice si fizice ale armamentului atomic asupra oamenilor", se arata in raportul citat de publicatia franceza, arata France24.

Raportul secret, intitulat "Inceputurile experimentelor din Sahara", a fost realizat de "unul sau mai multi militari" si "datat 1998", dupa incetarea testelor, scrie Le Parisien.

Sute de oameni au blocat o uzina de armament nuclear din Marea Britanie

Informatiile publicate de cotidianul francez fac referire la testele cu numele de cod "Gerboise verte" (Gerbilul verde), din data de 25 aprilie 1961, experiment "ce ar trebui sa permita studierea efectelor psihice si fizice ale armamentului atomic asupra oamenilor, cu scopul de a obtine elementele necesare pentru pregatirea fizica si morala pentru razboiul modern".

Ministrul francez al Apararii, Herve Morin, sustine ca nu stie nimic despre acest raport, precizand ca a auzit de acest subiect doar dupa ce familiile mai multor soldati implicati in teste au cerut despagubiri.

Expert rus: Rusia ar putea raspunde "nuclear" in cazul scutului

Morin a mai declarat ca militarii care au participat la testele nucleare au fost expusi unor doze minime de radiatii. Cu toate acestea, armata le-a platit acestora indemnizatii in valoare de 10 milioane de euro, iar acesta cifra ar putea sa creasca, daca este necesar.

Franta a efectuat un total de 210 teste nucleare, incepand cu cel din Sahara, din anii '60, si incheiand cu cel din 1996, din Polinezia Franceza. Cateva mii de soldati care au participat la aceste teste sustin ca s-au imbolnavit din cauza radiatiilor si au dat in judecata armata, cerand despagubiri.

Oxford: Efectele nocive ale radiatiior, o mare exagerare

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Franta teste nucleare oameni, #teste nucleare Franta soldati , #stiri externe