Liderii celor 8 mari puteri din G8 se vor reuni de maine si pana miercuri la Toyako, pe insula Hokkaido din nordul Japoniei, titreaza Liberation.
In vreme ce mai multe mii de anti-globalisti sunt masati la Sapporo, la circa 150 de kilometri de locul derularii summitului, primii sefi de stat si-au facut deja aparitia inca de duminica.
Pe ordinea de zi a reuniunii la cel mai inalt nivel se afla o serie de subiecte delicate, de la criza alimentara la situatia din Zimbabwe, comenteaza Liberation.
Cresterea pretului petrolulului si a pretului la alimente
Mai multe masuri sunt in studiu, pentru cresterea productivitatii agricole in statele in curs de dezvoltare, aprovizionarea anumitor regiuni cu produse de baza, si ridicarea restrictiilor la export pentru statele bogate catre cele sarace.
Presedintele american George W. Bush sugereaza, in ce il priveste, ridicarea interdictiilor la culturile modificate genetic.
Se asteapta, noteaza Le Figaro, si o posibila declaratie asupra mijloacelor de stabilizare a pietelor mondiale, in conditiile in care economia americana este intr-un moment dificil.
Schimbari climatice
Dupa acordul de la precedentul summit G8 din Germania, din iunie 2007, care promitea sa se aiba in vedere reducerea cu cel putin 50% din emisiile de gaze cu effect de sera, pana in 2050, cei opt trebuie sa confirme acum si angajamentul real in acest sens.
Statele Unite raman insa ostile in fata definirii unor obiective bazate pe cifre, atat timp cat ele nu sunt asumate si de puterile emergente, cum este cazul Chinei sau Indiei.
Dezvoltarea Africii
In fata liderilor a sapte state africane - intre care Algeria, Senegal, Africa de Sud si Nigeria - invitate la o sesiune speciale a summitului, cei opt isi vor lua angajamentul de a dubla ajutorul lor pentru Africa.
La summitul de la Gleneagles, din Scotia, din 2005, s-a promis cresterea ajutorului cu peste 25 de miliarde de dolari pana in 2010.
Cele cinci state care au negociat cu Phenian o denuclearizare a Coreei de Nord - Statele Unite, China, Japonia, Rusia, Coreea de Sud - vor examina modalitatile de a verifica daca instalatiile nucleare nord-coreene sunt desfiintate.
Liderii G8 vor discuta raspunsul Iranului, oferit saptamana trecuta, dar nefacut inca public, la o propunere a celor sase puteri mondiale, care ofera cooperare in schimbul unei suspendari a programului de imbogatire a uraniului.
Die Welt: Merkel isi pune colegii la treaba
Alimentele se scumpesc, schimbarea climatica avanseaza, multi oameni traiesc in saracie; la summitul din Japonia, tarile din G8 trebuie sa faca fata multor probleme, noteaza Die Welt.
Cancelarul Angela Merkel pledeaza pentru masuri concrete, in locul unor cetoase declaratii de intentie. Statele Unite se codesc.
Germania, scrie Die Welt, vrea sa se foloseasca de prilejul oferit de acest summit G8 din Japonia pentru obtinerea unor intelegeri internationale cu privire la protectia climei si la contracarearea crizei mondiale de alimente.
La sfarsitul saptamanii, cancelarul federal Angela Merkel a facut cunoscute unele initiative adecvate acestui scop.
Intr-o scrisoare catre colegii din celelalte state ale G8 avertiza ca efectele unei persistente crize alimentare mondiale pot periclita democratizarea, pot destabiliza state, pot crea probleme pentru securitatea internationala.
Acordurile privitoare la clima sunt din nou deschise, dupa recent exprimatele rezerve ale SUA.
Presedintele american a exclus posibilitatea incheierii oricarui acord in Japonia fara asentimentul celor cinci tari emergente: China, India, Brazilia, Mexic si Africa de sud.
La summit, 68 de voci ar urma sa discute cu tarile emergente si despre o interventie posibila pentru oprirea cresterii necontenite a preturilor la energie, pe glob.
Luni, la inceputul convorbirilor, va avea loc o intalnire cu sefii de stat si de guvern africani. Cresterea preturilor la petrol si la alimente constituie tema centrala.