Liderii europeni resping planul de ajutorare a Europei de Est

Duminica, 01 Martie 2009, ora 16:36
1294 citiri
Liderii europeni resping planul de ajutorare a Europei de Est
Mirek Topolanek

Cehia, care detine presedintia UE, si mai multe alte tari europene s-au declarat duminica impotriva unui plan special pentru a ajuta Europa de Est in fata crizei economice, asa cum propusese Ungaria.

"Nu cred ca Europa de Est este o regiune speciala, nu cred ca este necesar sa facem diferente intre statele membre UE", a declarat premierul ceh Mirek Topolanek, la sosirea la o reuniune a liderilor europeni consacrata crizei, relateaza AFP, citata de NewsIn.

"Sustin un ajutor UE pentru orice tara (care ar avea nevoie), nu neaparat pentru cele din Europa de Est", a continuat el.

Anterior, Topolanek participase la un minisummit cu liderii statelor estice din Uniunea Europeana, la care fusese prezent si presedintele Basescu.

La randul sau, premierul eston Andrus Ansip s-a declarat "ferm impotriva ideii de a crea un bloc" est-european in interiorul UE.

"Nu cred ca este nevoie de sustinere (in bloc) a tarilor din Europa de Est, sunt tari foarte diferite", a insistat el, subliniind de exemplu ca tara sa nu este afectata de o criza de lichiditati, spre deosebire de Letonia vecina.

Liderul ministrilor de finante din Zona euro, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, apreciase si el la sosirea la summit ca Europa de Est nu formeaza "un bloc", ci are "probleme specifice" de la tara la tara care trebuie discutate.

Premierul suedez Fredrik Reinfeldt nu a facut deloc economie de explicatii, spunand ca trebuie "actionat cu solidaritate" fata de tarile estice, dar nu ajutandu-le colectiv, ci "pe baza bilaterala, pe acelea care au nevoie de ajutor".

Premierul ungar propusese un plan de ajutor destinat bancilor din estul Europei, situat intre 160 si 190 de miliarde de euro, mult peste cel de 24,5 miliarde anuntat vineri de BEI, BERD si FMI, si in care este implicata si Banca Centrala Europeana.

Gyurcsany cere de asemenea, ca si Polonia, accelerarea integrarii tarilor est-europene in zona euro, din care fac parte pentru moment doar doua dintre ele: Slovenia si Slovacia.

Comisia Europeana da asigurari ca este solidara cu tarile estice, dar nu a vorbit despre nicio actiune concreta.

"Ne confruntam cu o perioada foarte dificila si mesajul pe care l-am auzit astazi (la reuniunea est-europeana) a fost ca trebuie sa ii facem fata intr-un spirit de solidaritate veritabil", a declarat duminica seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

El s-a limitat totusi la a sublinia cat de important sa se tina cont de "dificultatile specifice" ale tarilor afectate, fara sa aduca in discutie un plan general.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#plan Europa Est, #criza economica mondiala, #summit lideri europeni , #stiri externe