Liderii mondiali revin, parţial, în această săptămână la Naţiunile Unite, cu atenţia îndreptată spre combaterea schimbărilor climatice şi a COVID-19

Luni, 20 Septembrie 2021, ora 08:27
1714 citiri
Liderii mondiali revin, parţial, în această săptămână la Naţiunile Unite, cu atenţia îndreptată spre combaterea schimbărilor climatice şi a COVID-19
FOTO Faceboo.com / United Nations

Liderii mondiali se întorc, săptămâna aceasta, la sediul Naţiunilor Unite din New York, cu atenţia îndreptată spre intensificarea eforturilor de combatere atât a schimbărilor climatice, cât şi a pandemiei COVID-19, care, anul trecut, i-a obligat să trimită declaraţii video pentru adunarea anuală a organizaţiei, transmite CNBC.

Întrucât boala COVID-19 încă se răspândeşte pe fondul unei vaccinări inechitabile, aproximativ o treime din cele 193 de state membre ale ONU intenţionează să trimită din nou videoclipuri, dar preşedinţii, prim-miniştrii şi miniştrii de Externe din restul ţărilor urmează să călătorească în Statele Unite.

Statele Unite au încercat să-i determine pe lideri să nu vină la New York, în încercarea de a preveni ca Adunarea Generală a ONU să devină ”un eveniment de super-răspândire a virusului”, deşi preşedintele Joe Biden se va adresa adunării personal, aceasta urmând să fie prima sa vizită la ONU de la preluarea mandatului de la Casa Albă.

Un aşa-numit sistem de onoare al ONU înseamnă că oricine intră în sala de adunare declară efectiv că este vaccinat, dar nu trebuie să prezinte o dovadă.

Acest sistem va fi întrerupt când va vorbi prima ţară - Brazilia. Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro este un sceptic al vaccinului, care săptămâna trecută a declarat că nu are nevoie să se vaccineze deoarece este deja imun după ce a fost infectat cu Covid-19.

În cazul în care se răzgândeşte, New York City a pus la dispoziţie o furgonetă în apropierea sediului Organizaţiei Naţiunilor Unite, pentru săptămână, pentru a furniza teste şi vaccinuri gratuite Johnson & Johnson, într-o singură doză.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat pentru Reuters că discuţiile despre câţi diplomaţi călători ar fi ivaccinaţşi ilustrează ”cât de dramatică este inegalitatea astăzi în ceea ce priveşte vaccinarea”. El exercită presiuni pentru un plan global de vaccinare a 70% di populaţia lumii până în prima jumătate a anului viitor.

Din 5,7 miliarde de doze de vaccinuri pentru coronavirus administrate în întreaga lume, doar 2% au ajuns în Africa.

Biden va găzdui miercuri, 22 septembrie, o întâlnire virtuală de la Washington cu lideri şi directori executivi care are ca scop creşterea distribuţiei de vaccinuri la nivel global.

Demonstrând îngrijorările SUA legate de Covid-19, Biden va fi la New York doar aproximativ 24 de ore, întâlnindu-se luni cu Guterres şi susţinând marţi primul său discurs la ONU, imediat după Bolsonaro.

Trimisul său ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că Biden ”va vorbi despre priorităţile noastre principale: oprirea pandemiei de coronavirus; combaterea schimbărilor climatice ... şi apărarea drepturilor omului, a democraţiei şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli ”.

Delegaţiile ONU sunt limitate la un număr mult mai mic

Din cauza pandemiei, delegaţiile ONU sunt limitate la un număr mult mai mic şi majoritatea evenimentelor adiacente vor fi virtuale sau un hibrid de întâlniri virtuale şi în persoană.

Printre alte subiecte care ar urma să fie discutate de miniştri în cursul săptămânii se numără Afganistanul şi Iranul.

Dar, înainte de a începe discursurile anuale, Guterres şi premierul britanic Boris Johnson vor începe săptămâna cu un summit de luni, 20 septembrie, pentru a încerca să salveze de la eşec un summit al ONU care începe la Glasgow, Scoţia, pe 31 octombrie.

În timp ce oamenii de ştiinţă avertizează că încălzirea globală riscă să scape de sub control, conferinţa ONU COP26 îşi propune să obţină o acţiune climatică mult mai ambiţioasă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
Reprezentanții ONU în Fâșia Gaza, acuzați că au ”probleme de neutralitate”: ”Membri ai unor organizații teroriste”
Reprezentanții ONU în Fâșia Gaza, acuzați că au ”probleme de neutralitate”: ”Membri ai unor organizații teroriste”
Agenţia ONU însărcinată cu Refugiaţi Palestinieni în Fâşia Gaza are ”probleme de neutralitate” politică, însă Israelul nu a prezentat încă ”proba” faptului că unii dintre...
#Joe Biden, #Natiunile Unite, #COVID19, #ONU, #schimbari climatice , #stiri externe