Limba rusa nu va deveni oficiala in Ucraina

Miercuri, 10 Martie 2010, ora 07:46
1311 citiri
Limba rusa nu va deveni oficiala in Ucraina
Foto: Ria Novosti

Noul presedinte ucrainean Viktor Ianukovici a declarat marti ca ucraineana va ramane singura limba de stat in Ucraina, chiar daca in timpul campaniei electorale a promis ca va acorda si rusei acelasi statut.

"Ucraineana se va dezvolta in Ucraina ca unica limba de stat", a declarat Ianukovici in timpul unei vizite efectuate in centrul tarii, a relatat agentia Interfax preluata de AFP.

In programul sau electoral, Ianukovici, care a castigat alegerile prezidentiale de la 7 februarie gratie sprijinului de care s-a bucurat in regiunile rusofone si rusofile din estul si sudul Ucrainei, se pronuntase totusi "in favoarea acordarii statutului de a doua limba de stat pentru rusa".

Marti el a promis doar ca va "corecta dezechilibrul" politicii predecesorului sau, Viktor Iuscenko. Potrivit lui Ianukovici, fostul presedinte, considerat nationalist, a "adus atingere drepturilor rusofonilor".

Potrivit anturajului lui Ianukovici, partidul sau, Partidul Regiunilor, vrea sa adopte in Parlament o lege care ar permite autoritatilor locale sa determine singure politica lingvistica de pe teritoriul lor si in special sa aleaga limba in care se va preda in scoli.

Considerat prorus, Ianukovici a invatat limba ucraineana cu doar cativa ani in urma. In timpul presedintiei lui Iuscenko, Rusia vecina denunta frecvent piedicile puse folosirii limbii ruse in Ucraina.

In campania electorala Ianukovici si-a asigurat sprijinul romanilor din Ucraina semnand un acord ce garanta mai multe drepturi pentru minoritatile de pe teritoriul ucrainean. Acordul prevedea, in special, ca romana sa primeasca statutul de limba regionala oficiala in zonele locuite in majoritate de romani si sa fie anulate prevederile Ministerului Invatamantului de la Kiev, prin care, in urma unui ordin semnat la inceputul anului de presedintele Viktor Iuscenko, s-a decis modificarea programelor scolare, astfel incat, din 2010, predarea materiilor sa se faca exclusiv in limba ucraineana.

Statutul de unica limba de stat al ucrainenei este definit de Constitutie. O eventuala modificare a Constitutiei trebuie sa fie aprobata de Parlament cu cel putin doua treimi din voturi (300 de deputati), o majoritate de care noul presedinte nu dispune.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#limba rusa Ucraina, #Ianukovici limba rusa oficiala , #stiri externe