Locuitorii Chisinaului, fara caldura in case

Marti, 11 Noiembrie 2008, ora 17:23
1517 citiri
Locuitorii Chisinaului, fara caldura in case

Mai mult de jumatate dintre locuitorii Chisinaului raman fara caldura in case, chiar daca noaptea trecuta s-au inregistrat temperaturi de minus 2 grade, motivul oficial al sistarii caldurii fiind datoriile acumulate de Primarie catre Moldova-Gaz si societatea de distributie a energiei termice.

Analisti si experti de la Chisinau sunt insa convinsi ca dincolo de motivatiile de natura economica exista o lupta care se da pentru voturile alegatorilor in perspectiva alegerilor parlamentare din primavara.

Intreprinderile din termoficare, controlate de majoritatea comunista, impreuna cu intreprinderea cu capital majoritar rus Moldova-Gaz, incearca sa compromita imaginea primarului liberal Dorin Chirtoaca. Acesta a preluat acum mai bine de un an o primarie plina de datorii, dar a reusit sa achite aproximativ 70 la suta din sumele datorate Moldova-Gaz si distribuitorului de energie termica Termocom.

Nu exista caldura in 70 de gradinite si scoli si nici in 18 institutii medicale din sectoarele orasului unde incalzirea si apa calda au fost sistate. In conditiile in care noaptea trecuta au fost ingheturi la sol, temperatura in incaperi a ajuns la 7-8 grade.

In spitale sunt internate doar cazurile de maxima urgenta, iar bolnavii din unul dintre spitalele pentru copii din Chisinau au fost evacuati in alte institutii medicale conectate la reteaua de incalzire.

Dupa ce in data de 4 noiembrie Termocom a sistat caldura, Moldova-Gaz a redus luni cu 30% cantitatea de gaze livrate centralelor cu termoficare CET1 si CET2 din Chisinau, astfel incat temperatura agentului termic livrat in sectoarele nedeconectate de la incalzire a scazut considerabil.

Consiliul municipal Chisinau a votat la 7 noiembrie alocarea a 36 milioane de lei ceruti de Termocom pentru achitarea datoriei fata de Moldova-Gaz. Insa livrarile de caldura nu au fost reluate, furnizorul revendicand si o majorare a tarifului pentru caldura. Majorarea revendicata de Termocom reprezinta practic o dublare a tarifului pentru consumator, care in prezent achita 233 lei din tariful de 540 lei (aproximativ 54 dolari), diferenta fiind compensata de Primarie.

Termocom cere aprobarea unui tarif de 820 lei (82 dolari), care sa fie partial compensat de Primarie. Primarul Dorin Chirtoaca a declarat ca nu poate pune pe umerii locuitorilor din Chisinau o povara atat de mare, in conditiile in care salariul mediu pe economie in Republica Moldova este de aproximativ 270 dolari.

Zece consilieri municipali din partea Partidului Liberal au pichetat marti sediul intreprinderii Moldova-Gaz. Luni, primarul Dorin Chirtoaca convocase o sedinta pentru a dezamorsa criza, insa reprezentantii Moldova-Gaz nu s-au prezentat la sedinta, spunand ca nu au fost invitati.

Primarul Dorin Chirtoaca, insotit de viceprimarul Mihai Furtuna si sefii adjuncti ai Directiei locativ-comunale au mers la sediul Moldova-Gaz pentru a solicita livrarea gazelor catre furnizorul de caldura. Primarul general nu a reusit sa discute cu directorul intreprinderii Moldova-Gaz , care a pretextat ca e prin intr-o sedinta.

Dorin Chirtoaca a calificat drept "santaj absurd si tampit" situatia creata si conditiile formulate de Termocom si Moldova-Gaz. Potrivit edilului, problema nu poate fi rezolvata prin majorarea tarifului pentru populatie.

"Nu puneti pe seama consumatorului si a Primariei ceea ce nu a facut timp de opt ani de zile administratia anterioara! Insist in continuare ca imediat sa fie reluata livrarea agentului termic. Refuz sa accept santajul. Nu voi propune Consiliului Municipal un tarif majorat cu 400 de procente. Oamenii nu-l vor achita in general", a declarat Dorin Chirtoaca.

Sefa directiei juridice Diana Gurschi a anuntat ca Primaria a sesizat Procuratura generala in legatura cu "actiunile criminale impotriva populatiei din partea Moldova-Gaz, Termocom, dar si a Guvernului, care a permis in mod constient crearea crizei, in conditiile in care detine 33,3% din actiuni in consiliul de administratie al Moldova-Gaz".

Susținătorii oligarhului fugar Ilan Șor, care au creat la Moscova o alianță electorală anti-Maia Sandu, se plâng de hărțuire pe aeroportul din Chișinău VIDEO
Susținătorii oligarhului fugar Ilan Șor, care au creat la Moscova o alianță electorală anti-Maia Sandu, se plâng de hărțuire pe aeroportul din Chișinău VIDEO
Liderii noului bloc electoral pro-rus Victorie, care gravitează în jurul oligarhului fugar Ilan Şor şi se opun planurilor preşedintei Maia Sandu de a adera la Uniunea Europeană, au declarat...
Europa se încălzeşte de două ori mai repede decât media planetei. Record de zile de „stres termic extrem”
Europa se încălzeşte de două ori mai repede decât media planetei. Record de zile de „stres termic extrem”
Europa a înregistrat în 2023 un număr-record de zile în care căldura resimţită de corpul uman a fost ”extremă”, din cauza unei temperaturi de peste 35°C-40°C. Efectul asupra...
#locuitori, #Chisinau, #caldura , #stiri externe