Lukasenko: Belarusul nu se va indeparta niciodata de Rusia

Marti, 21 Iulie 2009, ora 22:24
1574 citiri
Lukasenko: Belarusul nu se va indeparta niciodata de Rusia

Presedintele belarus, Aleksandr Lukasenko, a spus, marti, in cadrul intrevederii cu seful Curtii de Conturi din Rusia, Serghei Stepasin, ca tara sa nu se va indeparta niciodata de Rusia si ca presa denatureaza realitatea atunci cand sugereaza asa ceva.

"Nu ne vom indeparta niciodata de Rusia, asa cum nici Rusia niciodata nu ve parasi. Tot ce scrie presa in scest sens reprezinta o minciuna si denaturarea intentionata a faptelor. (...) Sa nu mai vorbim de relatiile politice si economice dintre Belarus si Rusia...", a spus Lukasenko.

"Acesta este un lobby antipopular, care s-a intensificat in Rusia si la noi (Belarus n.r.)", a adaugat el.

Relatiile dintre Belarus si Rusia s-au inrautatit, la sfarsitul lunii mai, dupa ce Minskul a refuzat sa accepte un credit rusesc in valoare de 500 milioane de dolari, pe care Moscova vroia sa-i il acorde in ruble. Anterior, Belarusul a cerut Rusiei sa-i acorde un credit in dolari.

Drept raspuns, ministrul rus de Finante, Aleksei Kudrin, a pus semnul intrebarii capacitatea Belarusului de a rambursa un eventual credit. Relatiile s-au inrautatit in contextul in care Belarusul a fost inclus la inceputul lunii mai in Parteneriatul Estic, proiect european de vecinatate care presupune asistenta pentru sase foste republici sovietice in sensul democratizarii. Rusia a criticat acest proiect, spunand ca pune tarile vizate in fata unei alegeri intre Moscova si Bruxelles.

La inceputul lunii iunie, timp de cateva saptamani, Rusia si Belarusul s-au aflat intr-un conflict pe tema laptelui, dupa ce Serviciul rus pentru protectia consumatorilor a interzis la 6 iunie importul a peste 1.000 de tipuri de produse lactate din Belarus, motivand aceasta decizie prin faptul ca producatorii nu respecta noua legislatie vamala a Rusiei, care a intrat in vigoare inca din decembrie 2008. Drept raspuns, Belarusul ameninta ca va inaspri controlul vamal la frontiera cu Rusia. Exportul produselor lactate in Rusia a fost reluat la 18 iunie.

Economia belarusa, foate putin modernizata dupa caderea URSS, ramane dependenta de piata, de credite si de subventiile indirecte ruse. Rusia spera de mult sa obtina proprietatea asupra unei parti a marilor societati belaruse din sectoarele agricol, chimic sau petrolier.

Lukașenko discută despre un posibil atac asupra coridorului Suwalki, călcâiul lui Ahile al NATO
Lukașenko discută despre un posibil atac asupra coridorului Suwalki, călcâiul lui Ahile al NATO
Autoproclamatul președinte al Belarusului Aleksander Lukașenko a discutat despre un posibil atac asupra coridoului Suwałki, teritoriul Lituaniei și Poloniei situat între Belarus și regiunea...
Aleksandr Lukașenko strică povestea lui Putin. Dictatorul spune că atacatorii din Moscova au încercat mai întâi să fugă în Belarus
Aleksandr Lukașenko strică povestea lui Putin. Dictatorul spune că atacatorii din Moscova au încercat mai întâi să fugă în Belarus
Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a declarat marți, 26 martie, că atacatorii care au comis masacrul de săptămâna trecută la o sală de concert din Moscova au încercat mai întâi...
#Aleksandr Lukasenko, #Belarus Rusia relatii, #indepartare Rusia , #stiri externe