Tehnologie germana pentru logistica vaccinurilor (DW)

Luni, 30 Noiembrie 2020, ora 17:27
7136 citiri
Tehnologie germana pentru logistica vaccinurilor (DW)
Foto: Pixabay

In timp ce majoritatea vaccinurilor anti-coronavirus sunt inca in faza de testare, productia deja s-a pornit. Iar firmele germane sunt implicate masiv, la fel ca si in activitatea de transportare a vaccinurilor.

Lupta impotriva pandemiei de coronavirus se duce in laboratoare, acolo unde se cauta si se testeaza substante microscopice pentru un vaccin. Livrarea si transportarea acestui vaccin va fi insa "cea mai mare si mai complexa operatiune logistica globala efectuata vreodata", dupa cum s-a exprimat federatia internationala de transport aerian IATA. Cateva firme germane joaca un rol-cheie in acest proces.

De exemplu, la Mainz, compania Biontech. Firma germana relativ mica s-a aliat cu gigantul american Pfizer si a inregistrat un succes: cele doua companii partenere au facut in SUA cerere pentru aprobarea in regim de urgenta a primului vaccin anti-coronavirus. Omologarea ar putea veni chiar anul acesta.

Biontech este in prima linie a luptei contra epidemiei, dar nu este singura companie germana implicata. La gasirea unui vaccin lucreaza si cercetatorii de la firma Curevac din Tubingen - sprijiniti financiar de investitorul Dietmar Hopp, fondatorul SAP, si de guvernul german. Curevac mai are ceva pana la depunerea cererii de omologare. Totusi, deja se preocupa intens de productia in masa a viitorului vaccin, la fel cum fac si concurentii sai.

Productia a fost deja demarata

Este nevoie in acest sens de miliarde de flacoane din sticla speciala. Concernul Gerresheimer din Dusseldorf este unul din liderii de piata la nivel mondial in acest sector. La fel sunt expertii in sticla speciala de la firma Schott din Mainz. Trei sferturi din producatorii de vaccinuri care se afla in fazele unu sau doi de testare ar fi comandat deja fiolele speciale de la Schott, potrivit acestei companii. Iar pentru ca producatorii de vaccinuri au comandat din timp, nu vor exista nici dificultati de realizare a tuturor comenzilor. Sporirea productiei va aduce si profituri pe masura - firma din Mainz se asteapta la un volum de vanzari suplimentar de peste zece milioane de euro.

Si pentru ca productia functioneaza deja la cote ridicate, Biontech si Pfizer sustin ca, odata cu omologarea vaccinului lor in SUA, ar putea incepe deja in doar cateva ore livrarile. Cele doua firme se afla in contact si cu autoritatile responsabile din Europa, Canada, Australia, Japonia si Marea Britanie, fiind demarate de asemenea si acolo procedurile de omologare a vaccinului.

La fel ca in Europa, si in celelalte regiuni autoritatile pot verifica rezultatele testelor clinice inca din timpul desfasurarii studiilor, deoarece firmele producatoare comunica permanent rezultatele intermediare ale cercetarii lor. In mod normal, companiile farmaceutice strang aceste date timp de luni si ani si le predau pe toate deodata autoritatilor sanitare la incheierea testelor.

Momentul specialistilor in logistica

Dupa ce vaccinurile sunt omologate, este treaba distribuitorilor sa se ocupe de "cea mai mare si mai complexa operatiune logistica globala" si sa livreze miliardele de doze rapid si sigur oamenilor din intreaga lume. De aceea, si divizia cargo a Lufthansa se pregateste cu intensitate la Frankfurt pentru distribuirea in masa a vaccinurilor. Potrivit Lufthansa Cargo, se fac pregatiri atat pentru exporturi, cat si pentru importuri, pentru ca nu se stie deocamdata de unde vor veni primele vaccinuri.

Intr-o pozitie de frunte se vede si Deutsche Post/DHL. Concernul din Bonn discuta in prezent cu guverne si autoritati si se pregateste de sarcina-mamut care urmeaza. Un studiu efectuat la comanda Deutsche Post a aratat ca aprovizionarea globala cu miliarde de doze de vaccin se poate compara cu o sarcina herculeana. Pentru livrarea celor 10 miliarde de doze estimate ca necesare pe termen mai lung ar fi nevoie de aproximativ 200.000 de palete de transport si de 15.000 de zboruri. "Acest demers nu va esua cu siguranta din cauza logisticii", s-a aratat increzator in urma cu cateva zile seful Deutsche Post, Frank Appel. Si asta pentru ca firmele de transport si distributie au deja o experienta de 20 de ani de colaborare cu companiile farmaceutice si de livrare a sensibilelor produse ale acestora - infrastructura necesara ar exista deci deja.

Problema pastrarii la rece

Unul din aspectele problematice ale intregului proces: vaccinul anti-coronavirus, produs de Biontech si Pfizer, trebuie pastrat mereu la temperaturi cuprinse intre minus 70 si minus 80 de grade Celsius. Solutia este oferita si aici de anumite firme, precum va-Q-tec din Wurzburg, specializata in congelatoare capabile sa asigure temperaturi foarte scazute. Compania a anuntat in urma cu cateva zile un acord cu o companie farmaceutica, urmand a livra acesteia incepand cu primul trimestru al anului viitor 1000 de containere de transport ultraperformante. Si alti producatori de astfel de echipamente de racire se afla in negocieri avansate cu firmele farmaceutice. "Intelegerea incheiata acum este cea mai ampla din intreaga istorie de 20 de ani a companiei noastre si una din cele mai mari din intreaga bransa", a declarat seful si fondatorul va-Q-tec, Joachim Kuhn. In orasul Tuttlingen, firma Binder produce congelatoarele speciale necesare, folosite de regula de laboratoarele de cercetare medicala. In ultimele saptamani, firma din Tuttlingen, lider de piata la nivel mondial, si-a triplat productia.

Citeste si https://ziare.com/stiri/cnsas/sistemul-de-supraveghere-a-populatiei-inainte-de-1989-nu-ii-ocolea-pe-tineri-acestia-erau-urmariti-daca-ascultau-muzica-a-strainaa-1646815

Nu in cele din urma, va fi nevoie si de ustensile medicale pentru vaccinarea oamenilor. B. Braun din Hessa joaca aici un rol decisiv. "Numerosi producatori de vaccinuri si multe guverne cer acum seringi si canule, precum si alte produse folosite pentru vaccinare si se asigura astfel ca vor beneficia de stocurile necesare", a declarat pentru DW Frank Kirchner. El este seful companiei B. Braun Deutschland.

Pe langa seringi de unica folosinta si canule, firma amintita fabrica si produse folosite in general in combaterea pandemiei, precum dezinfectanti, manusi medicale, alte dotari de protectie destinate personalului medical si sanitar. In prezent, B. Braun utilizeaza planuri de lucru conform carora vaccinarea de masa impotriva coronavirusului ar urma sa inceapa din 15 decembrie.

Articol publicat si pe DeutscheWelle.ro

Citeste si https://ziare.com/stiri/cnsas/pe-urmele-lui-nicolae-plesita-spionaj-la-laboratorul-de-corp-solid-si-rezonanta-a-ubb-1646941

Calificare de senzație pentru FCSB după meciul din Germania. Ce urmează pentru campioana României în Europa League
Calificare de senzație pentru FCSB după meciul din Germania. Ce urmează pentru campioana României în Europa League
Echipa bucureşteană FCSB a încheiat la egalitate joi seara, în deplasare, scor 0-0, cu formaţia germană Hoffenheim, în a şasea etapă din Liga Europa. În faţa a aproape 10.000 de...
Marile puteri europene promit să mențină sprijinul pentru Ucraina, inclusiv pentru primirea în NATO
Marile puteri europene promit să mențină sprijinul pentru Ucraina, inclusiv pentru primirea în NATO
Miniştrii de externe din şase state europene, reuniţi joi, 12 decembrie, la Berlin, şi-au reafirmat susţinerea pentru Ucraina pe calea sa "ireversibilă" către aderarea la NATO şi au promis...
#coronavirus, #vaccin COVID, #Germania, #BioNTech, #Pfizer , #stiri externe
Comentarii
  1. Congresul SUA cere un raport despre riscurile retragerii sprijinului pentru Ucraina
  2. Promisiunea făcută de Emmanuel Macron poporului francez. Când va numi noul premier
  3. Secretarul de stat al SUA a sosit în Turcia și a fost primit imediat de președintele Erdogan. Care este tema fierbinte a întâlnirii
  4. Ucraina pierde o prevedere esențială în legea SUA privind apărarea națională pentru 2025
  5. Carambol cu patru autoturisme și un TIR, la ieşirea din Ploieşti. Printre victime, și o fetiță de 9 ani
  6. Belgia crește numărul de militari din România. Grupul de luptă NATO se extinde la nivel de brigadă
  7. Parcul Văcărești va fi supravegheat cu camere video cu termoviziune. Care este principala amenințare
  8. A fost câștigat marele premiu la Loto 6/49, de peste 100.000 de euro. Cât a costat biletul norocos
  9. Marile puteri europene promit să mențină sprijinul pentru Ucraina, inclusiv pentru primirea în NATO
  10. Kakistocrația în ascensiune. Cum au pierdut încrederea publicului elitele