Ziare.com

M. Britanie si SUA isi intensifica actiunea impotriva terorismului in Yemen si Somalia

Duminica, 03 Ianuarie 2010, ora 11:53

   

M. Britanie si SUA isi intensifica actiunea impotriva terorismului in Yemen si Somalia
Marea Britanie si Statele Unite isi vor intensifica actiunea impotriva terorismului in Yemen si Somalia, in urma atentantului sinucigas ratat din 25 decembrie, a anuntat duminica Downing Street.

"Downing Street si Casa Alba au decis sa-si intensifice actiunea comuna in Marea Britanie si SUA pentru a combate amenintarea terorista emergenta din Yemen si Somalia, dupa complotul terorist ratat din Detroit", potrivit biroului premierului Gordon Brown, citat de AFP.

Brown si Barack Obama au avut din 25 decembrie mai multe discutii telefonice despre actiunile necesare in aceasta situatie.

Pentru prima data, sambata, Obama a acuzat aripa yemenita al-Qaida ca l-a antrenat si echipat pe autorul atentatului ratat.

"Printre initiativele asupra carora premierul Brown s-a pus de acord cu Barack Obama figureaza o finantare americana si britanica pentru o unitate speciala a politiei antiterorism in Yemen", potrivit Downing Street.

Cei doi considera necesara si furnizarea unei sustineri mai mari pentru granicerii yemeniti. SUA au anuntat deja ca isi vor consolida ajutorul militar si economic pentru guvernul din Yemen.

Brown va cere si ca UE sa discute despre situatia din Yemen si va pleda pentru o actiune energica fata de aceasta tara din partea Fortei de actiune financiara, organism interguvernamental care lupta impotriva tranzactiilor financiare ilegale. "In Somalia, premierul si presedintele considera ca o forta de mentinere a pacii mai importanta este necesara si vor sustine aceasta pozitie in Consiliul de Securitate al ONU", potrivit Downing Street.

O forta de pace a Uniunii Africane este prezenta in Somalia si are 5.300 de militari.

Anuntul facut duminica de Downing Street vine la doua zile dupa ce Brown a cerut organizarea unei conferinte internationale pentru Yemen si lupta impotriva terorismului la 28 ianuarie la Londra, in paralel cu conferinta pentru Afganistan.

Sursa: rNews

Articol citit de 793 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor