Macedonia isi pastreaza guvernul, pana la summitul NATO

Sambata, 15 Martie 2008, ora 10:24
1163 citiri
Macedonia isi pastreaza guvernul, pana la summitul NATO

Principalele partide din Macedonia au decis vineri sa mentina guvernul minoritar pana la summitul NATO de la inceputul lunii aprilie, dupa retragerea din coalitie a partidului albanezilor (DPA), a informat ministrul de Externe, relateaza AFP.

"Guvernul Macedoniei va continua sa functioneze ca un guvern mionoritar in urmatoarele doua sau trei saptamani, pana la summitul NATO de la Bucuresti", a spus Antonio Milososki, dupa o reuniune convocata de presedintele Branko Crvenkovski.

Macedonia este candidata la NATO din decembrie 2005 si spera intr-o aderare la summitul din 2-4 aprilie.

Coalitia la putere, condusa de premierul Nikola Gruevski, a fost compromisa joi de decizia Partidului Democratic al albanezilor de a se retrage de la guvernare, dupa respingerea cererii sale de recunoastere a independentei Kosovo. "Nu suntem auziti de guvern, nici sustinuti de Parlament", a spus Milososki. Doua partide de opozitie, SDSM si DUI, au sustinut acordul.

Prin plecarea DPA, guvernul instaurat in august 2006 si-a pierdut majoritatea in Parlament, dar ar putea ramane la putere, daca Adunarea nu voteaza destituirea sa. Anterior, Gruevski a spus ca nu va lasa niciun politician "sa faca rau intereselor statului sau cetatenilor". Albanezii constituie circa 25% dintre cei doua milioane de locuitori ai Macedoniei.

In 2001, o revolta albaneza a adus Macedonia in pragul unui razboi civil, evitat gratie acordurilor de la Ohrid semnate la impulsul comunitatii internationale.

Comisia Europeana a chemat vineri la dialog in ceea ce priveste criza din Macedonia. Potrivit analistilor, criza din guvern ar avea legatura cu diferendul dintre Macedonia si Grecia pe tema numelui fostei republici iugoslave. Grecia blocheaza din 1991 recunoasterea internationala a Macedoniei sub acest nume, spunand ca el tine strict de patrimoniul elen.

Ministrul macedonean de externe a criticat Grecia pentru "pozitia sa nationalista". "Vom incerca sa gasim o solutie care sa nu permita nimanui sa lezeze interesele Macedoniei sau NATO in regiune", a subliniat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis a avut o “discuție substanțială” cu Zelenski la Vilnius. Ce i-a promis șeful statului român FOTO
Iohannis a avut o “discuție substanțială” cu Zelenski la Vilnius. Ce i-a promis șeful statului român FOTO
Preşedintele Klaus Iohannis a avut joi, 11 aprilie, o întrevedere bilaterală cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în marja Summitului Iniţiativei celor Trei Mări. UPDATE 14.38...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Macedonia, #guvern, #minoritar, #summit , #stiri externe