"Mama Credinciosilor", recrut de femei pentru atacuri sinucigase

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 05 Februarie 2009, ora 12:58
1377 citiri
"Mama Credinciosilor", recrut de femei pentru atacuri sinucigase
Foto: BBC News

O irakiana este acuzata ca ar fi recrutat peste 80 de femei, victime ale unor violuri, pentru a le folosi mai apoi in atacuri sinucigase.

Samira Jassim, care s-a autointitulat "Mama Credinciosilor", povesteste intr-o inregistrare video modul in care le descoperea pe femeile cu potential de atacator sinucigas, despre cum facea rost de explozibili, cum le antrena pe acestea si cum le indica tintele, informeaza BBC News.

Fortele irakiene au anuntat marti ca au arestat-o pe 21 ianuarie pe femeia care a antrenat 28 de teroriste-kamikaze, care au comis atentate sinucigase in Irak.

Al-Qaida si alte grupari islamiste sunnite trimit din ce in ce mai multe femei sau fete sa comita atentate sinucigase, pentru ca riscul de a fi descoperite in timpul controalelor este mai mic. Aceasta tactica a devenit obisnuita in 2007 si 2008.

Intr-un interviu acordat AFP la o saptamana de la arestarea sa, Samira Jassim a marturisit ca una dintre "uneltele" ei era folosirea victimelor violurilor, care doreau sa se "purifice".

Rolul "Mamei Credinciosilor", asa cum ii placea sa fie numita, era sa le convinga pe femeile traumatizate ca un atac sinucigas este singura lor cale de scapare.

In 2007 au fost opt atentate sinucigase in care au fost implicate femeie, iar in 2008 au peste 30 de astfel de atentate.

In ianuarie 2009, o femeie sinucigasa a ucis intr-un atentat 35 de pelegrini intr-un atac langa un altar din Bagdad.

Purtatorul de cuvant al serviciului de securitate al Bagdadului, generalul Qassim al-Moussawi, a declarat ca femeia, Samira Ahmed Jassim, este membra a gruparii Ansar al-Sunna.

Insurgentii folosesc femei deoarece ele pot ascunde cu usurinta explozibilul sub hainele lungi si nu sunt perchezitionate la punctele de control.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#atentate sinucigase, #mama credinciosilor, #o femeie recrut, #atentate cu bomba, #femei sinucigase , #stiri externe