Marii ganditori de pe Glob, in 2012 - Care sunt ideile lor si cum au schimbat lumea (Galerie foto)

Duminica, 13 Ianuarie 2013, ora 10:38
5897 citiri
Marii ganditori de pe Glob, in 2012 - Care sunt ideile lor si cum au schimbat lumea (Galerie foto)

Anul 2012 a adus, in Europa, cea mai mare criza de dupa al Doilea Razboi Mondial, razboiul din Siria dureaza de mai bine de doi ani, programul nuclear al Iranului este o bomba cu ceas, iar China si Statele Unite, cele mai mari puteri ale lumii, si-au ales liderii.

In acest context, oamenii asteapta solutii. Revista Foreign Policy a realizat clasamentul "marilor ganditori" ai lumii, in 2012.

"Daca exista un an al Ideilor Mari si al frustrarii ca nu le-am auzit din gura conducatorilor nostri, atunci acesta este 2012", precizeaza jurnalistii de la FP.

Primul loc in clasament este ocupat, la egalitate de puncte, de catre disidenta Aung San Suu Kyi si generalul Thein Stein, ambii luptand pentru ca regimul militar din Birmania sa accepte o tranzitie catre o conducere civila.

Aung este membra a Parlamentului din Burma. Disidenta a stat ani de zile sub arest la domiciliu pentru ideile sale democratice, iar Thein Sein este presedintele din Burma si general.

In 2012, Aung a vazut, pentru prima oara, lumea de dincolo de granitele tarii.

Locul doi in clasamentul marilor ganditori este ocupat de presedintele tunisian Moncef Marzouki.

Spiritul Primaverii Arabe a inceput sa se stinga, pe fondul violentei religioase din Egipt si Libia si razboiului civind sangeros din Siria. Tunisia a mentinut, insa, vii principiile Primaverii Arabe, iar mare parte din merit il are presedintele Moncef Marzouki, care a oferit viziune si intelepciune de la preluarea mandatului, in decembrie 2011.

Cuplul Bill si Hillary Clinton s-a clasat pe locul al treilea in topul marilor ganditori. Secretarul de stat american Hillary Clinton a devenit unul dintre cei mai puternic militanti pentru democratie si drepturile omului, iar sotul sau, impreuna cu cei mai de succes oameni din lume, cauta solutii pentru probleme stringente ale omenirii, apreciaza jurnalistii de la FP.

Pozitia a cincea in top este ocupata de fondatorul Google X Labs, Sebastian Thrun, care a revolutionat piata auto cand a inventat masina fara sofer.

Masina inventata de Thrun se descurca singura in trafic, chiar si la ore de varf, si poate salva un milion de vieti, anual, prin eliminarea accidentelor rutiere.

Automobilul, care utilizeaza camere video, senzori radar si lasere pentru a se deplasa, fara a fi pilotat de un om, este primul dintr-un sir lung de modele care vor fi modificate de Google si introduse in trafic.

Pe locul cinci in topul realizat de Foreign Policy se situeaza cuplul Bill si Melinda Gates.

Liderul celei mai mari fundatii de caritate din lume, Melinda Gates, a impresionat mult timp prin abordarea problemei saraciei extreme si prin campania indrazneata dusa alaturi de sotul sau pentru a eradica poliomielita.

Malala Yousufzai, o fata de numai 15 ani din Pakistan, l-a detronat pe Barack Obama, ocupand locul sase in clasamentul FP. Malala, eleva si militanta pentru dreptul fetelor pakistaneze la educatie, a fost impuscata in cap de catre talibani in octombrie 2012. Talibanii au impuscat-o pe fata pentru ca era un critic aprig al gruparii teroriste si promova un stil de gandire occidental.

Atacul a atras furia lumii impotriva talibanilor si, totodata, admiratie pentru Malala si lupta ei necontenita pentru drepturile femeilor arabe.

In top urmeaza Barack Obama, care si-a adjudecat in 2012 inca un mandat de presedinte al Statelor Unite.

FP apreciaza ca liderul de la Casa Alba a avut o politica externa foarte buna. Obama l-a eliminat pe Osama bin Laden, a retras zeci de mii de trupe americane din Afganistan, a ajutat la eliberarea Libiei de sub regimul lui Gaddafi si continua sa-i caute pe membrii al Quaida, resposanbili pentru tragicul eveniment din 11 septembrie 2011.

Abrogarea "Obamacare", lege de reforma a sistemului sanitar care face avortul si contraceptia si mai accesibile financiar, din bani publici, simplificarea codului fiscal si ideile radicale pro-austeritate i-au adus fostului candidat la vicepresedintia SUA, Paul Ryan, locul opt in clasament.

Activistul orb pentru drepturile omului, Chen Guangcheng, se afla pe pozitia a noua in topul marilor ganditorii in 2012.

Chen a petrecut patru ani in inchisoare pentru organizarea unui proces colectiv impotriva abuzurilor - mai exact impotriva avorturilor fortate - comise de autoritatile regimului din orasul Linyi, provincia Shandong.

Dupa eliberarea sa, el a fost tinut sub arest la domiciliu pana ce a reusit sa fuga la Ambasada SUA din Beijing, unde a solicitat azil.

Activistul David Blankenhorn, Narayana Kocherlakota, presedintele Minneapolis Federal Reserve Bank, si Richard A. Muller, un fizician la Universitatea din California, ocupa, la egalitate, locul 10.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#mari ganditori ai lumii, #ganditori 2012 Glob , #stiri externe