Marina va avea un submarin nuclear multifunctional in 2010

Miercuri, 19 Noiembrie 2008, ora 19:39
1995 citiri
Marina va avea un submarin nuclear multifunctional in 2010

Un nou submarin nuclear de atac multifunctional va fi livrat Marinei ruse in 2010, a anuntat miercuri un constructor rus de nave.

Severodvinsk, cu o lungime de 119 metri, care poate naviga la o adancime de pana la 600 de metri, "va fi operational in 2010", a declarat un lider al Marinei ruse, Nicolas Kalistratov, citat AFP.

Marina rusa va dispune pentru prima data de un submarin de acest tip, echipat cu inalte tehnologii si materiale moderne, a anuntat, la randul sau, amiralul Anatoli Slemov. "Va putea efectua toate misiunile care pot fi cerute de stat: poate atinge tinte diferite de la suprafata apei si de pe sol", a adaugat amiralului.

Potrivit RIA Novosti, submarinul poate lansa mai multe tipuri de rachete cu raza lunga de actiune (de pana la 5.700 de kilometri), inclusiv cu focoase nucleare, poate ataca submarine ostile, dar si nave de la suprafata.

"Nu intampinam nicio problema in construirea submarinului. Nava va fi livrata Marinei in 2010", a declarat Nikolai Kalistratov, directorul general al santierului de nave Sevmas, din nordul Rusiei.

Lucrarile la Severodvinsk au inceput in 1992, iar nava urma sa fie gata in 1998. Insa, constructia a fost amanata din motive financiare. In anul 2008, costul total al submarinului a fost evaluat la 146 de milioane de dolari. Potrivit lui Kalistratov, in prezent mai trebuie instalate doar echipamentele electronice de la bord.

Comandantul Marinei ruse, amiralul Vladimir Visotki, a declarat in luna iulie ca autoritatile considera construirea unei noi generatii de submarine de atac nucleare o prioritate.

De ce nu au oferit americanii Rusiei toate informațiile despre atacul terorist de la Moscova: ”Kremlinul știa încă din februarie”
De ce nu au oferit americanii Rusiei toate informațiile despre atacul terorist de la Moscova: ”Kremlinul știa încă din februarie”
Agențiile de informații americane au transmis Rusiei doar o parte din informațiile pe care le aveau despre amenințarea unui atac terorist la Moscova, scrie The New York Times. Motivul a fost...
De ce fac serviciile secrete schimburi de informații
De ce fac serviciile secrete schimburi de informații
Statele Unite au avertizat Rusia cu săptămâni în urmă cu privire la iminența unui atac precum cel care a avut loc pe 22 martie. Când vine vorba de terorism, serviciile secrete trec peste...
#Severodvinsk, #submarin, #nuclear, #Rusia, #Marina, #2010 , #stiri externe