Martti Ahtisaari si Paul Krugman, printre laureatii Nobel 2008

Sambata, 03 Octombrie 2009, ora 09:35
877 citiri
Martti Ahtisaari si Paul Krugman, printre laureatii Nobel 2008

Contributiile la identificarea virusului HIV, teorii ale fizicii subatomice, dar si critica civilizatiei "predominante" au fost distinse cu Nobel, la editia premiilor din 2008, printre laureati numarandu-se si fostul presedinte finlandez Martti Ahtisaari (foto) si economistul Paul Krugman.

Nobelul pentru medicina a fost atribuit germanului Harald zur Hausen, recompensat pentru identificarea papilomavirusurilor umane (VPH) drept cauza a cancerului de col uterin, si francezilor Francoise Barre-Sinoussi si Luc Montagnier pentru descoperirea HIV, virusul care provoaca SIDA.

Premiul Nobel pentru fizica in 2008 a fost acordat americanului Yoichiro Nambu si japonezilor Makoto Kobayashi si Toshihide Maskawa pentru descoperirile lor in domeniul fizicii particulelor.

Cei trei cercetatori au fost recompensati pentru descoperirea mecanismului de rupere spontana a simetriei in fizica subatomica ("broken symmetry"), respectiv pentru descoperirea originii acestui fenomen, care poate prezice existenta a cel putin trei familii de particule (quark) ce intra in componenta nucleonilor.

Premiul Nobel pentru chimie a fost decernat cercetatorilor americani Roger Tsien, in varsta de 56 de ani, de la Universitatea California, si Martin Chalfie, in varsta de 61 de ani, de la Universitatea Columbia, precum si colegului lor japonez Osamu Shimomura, in varsta de 80 de ani, care lucreaza insa tot in Statele Unite, la un laborator al marinei.

Ei au descoperit "proteina fluorescenta verde" (GFP), care a devenit un instrument-cheie al biochimiei, a anuntat Comitetul Nobel. Prima data aceasta proteina a fost observata in 1962 la o specie de nevertebrate, meduza Aequorea victoria.

Scriitorul francez Jean-Marie Gustave Le Clezio, considerat unul dintre favoritii la premiul Nobel pentru literatura, a primit prestigioasa distinctie, pentru ca este "scriitorul desprinderii, al aventurii poetice si extazului senzual, exploratorul unei lumi umane aflate deasupra si dedesubtul civilizatiei predominante", a precizat Comitetul Nobel. Numele lui Jean-Marie Gustave Le Clezio, in varsta de 68 de ani, era vehiculat intens inainte de anunt, mai ales in mediile franceze, ca fiind un potential castigator.

Fostul presedinte finlandez Martti Ahtisaari a primit in 2008 premiul Nobel pentru pace, comitetul norvegian recompensand astfel calitatile sale de negociator. Mediatorul pentru pace Martti Ahtisaari, fost presedinte al Finlandei, a fost favorit in ultimii ani impreuna cu fundatia sa, Crisis Management Initiative (CMI).

Diplomatul in varsta de 71 de ani a fost recompensat astfel pentru sarcinile de mediator de care s-a achitat in Namibia, Irlanda de Nord, in Balcani si mai ales in provincia indoneziana Aceh, unde a si repurtat cel mai mare succes al sau, facilitand acordul de pace semnat in 2005. Ramane totusi esecul din Kosovo, provincia care si-a declarat unilateral independenta de Serbia in februarie anul acesta.

Economistul american Paul Krugman, considerat un critic al administratiei Bush si al politicii interne si externe promovate de aceasta, a primit premiul Nobel pentru economie, fiind recompensat pentru "modelele de comert si localizarea activitatii economice".

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Premiul Nobel 2008, #nominalizari Nobel, #laureati Nobel 2008 , #stiri externe