Medvedev merge in Spania, in prima vizita europeana dupa conflictul din Georgia

Vineri, 27 Februarie 2009, ora 16:42
590 citiri
Medvedev merge in Spania, in prima vizita europeana dupa conflictul din Georgia

Presedintele rus Dmitri Medvedev va merge luni si marti in Spania, prima sa vizita intr-un stat european dupa conflictul din Georgia, din august 2008.

Presedintele rus Dmitri Medvedev va incerca sa promoveze proiectul sau privind pactul de securitate paneuropean si sa consolideze relatiile economice cu Europa, relateaza AFP, citata de NewsIn.

Insotit de o delegatie importanta de oameni de afaceri, presedintele rus va sosi la Madrid duminica seara, dupa ce va opri la Bari, oras din sudul Italiei.

Programul presedintelui rus prevede un dineu cu regele Juan Carlos, o intalnire cu premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero si discutii cu mai multi reprezentanti ai comunitatii de afaceri, potrivit oficialilor de la Kremlin. In plus, o serie de acorduri bilaterale vor fi semnate cu aceasta ocazie.

"Am dori sa consolidam relatiile noastre bilaterale. Am pregatit mai multe acorduri ca urmeaza sa fie semnate", a declarat un purtator de cuvant de la Kremlin, fara sa dea alte informatii in acest sens.

Presedintele rus, care a vizitat aproape 20 de tari din Asia, America de Nord si cea de Sud de la investirea in functie, in mai 2008, nu merge adesea in Europa. El a fost in vizita numai in Germania in luna iunie, pentru discutii bilaterale, si in Franta, pentru o conferinta economica si un summit UE-Rusia.

Nu este totusi doar o intamplare faptul ca Medvedev a ales Spania ca prima sa vizita bilaterala dupa conflictul din Georgia. "Contrar majoritatii statelor UE, Spania nu are ambitii in Europa de Est", subliniaza Timofei Bordacev, directorul Centrului de studii europene de la Academia de Studii Economice de la Moscova. "Spania nu a recunoscut independenta Kosovo si nu se numara printre statele care sustin extinderea NATO", fata de care Moscova se opune vehement, adauga Bordacev.

Potrivit lui Fedor Lukianov, redactor-sef la revista Rusia in relatiile internationale, in timpul criezi gazelor din luna ianuarie, Moscova s-a simtit mai in largul sau cu Spania decat cu alte state occidentale, pentru ca Madridul nu consuma gaz rusesc. Conflictul gazelor ruso-ucrainean a lasat fara hidrocarburi mai multe state din Europa timp de peste doua saptamani.

In plus, Kremlinul apreciaza sprijinul lui Zapatero fata de Pactul de securitatea europeana care se extinde de la "Vancouver la Vladivostok", propus de presedintele rus la 5 iunie, intr-un discurs la Berlin. Zapatero, care s-a intalnit cu Medvedev in octombrie, la Sankt Petersburg, a fost "primul care a sustinut aceasta idee, in loc sa-si exprime doar interesul", asa cum au facut alti lideri europeni, subliniaza Lukianov.

Kremlinul spera ca viziunea rusa asupra unei noi arhitecturi europene va avea succes in Europa, a declarat la randul sau consilierul diplomatic al presedintelui rus, Serghei Prihodko.

Si vicepremierul rus Igor Secin, insarcinat cu energia, va face parte din delegatie, potrivit unei surse apropiate dosarului, semn ca energia se va numara printre subiectele de discutie.

Inainte sa ajunga in Spania, Medvedev va primi la Bari, de la presedintele italian Giorgio Napoletano, cheile bisericii ortodoxe ruse Sfantul Nicolae, construita la inceputul secului al XX-lea.

Medvedev trebuia sa faca aceasta vizita in sudul Italiei la inceputul lunii decembrie, insa calatoria sa a fost anulata din cauza decesului patriarhului Moscovei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dmitri Medvedev Spania, #Rusia Georgia conflict, #Medvedev Putin Rusia , #stiri externe