Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Merkel nu e de acord cu un posibil discurs electoral al lui Obama, la Berlin

Joi, 10 Iulie 2008, ora 11:13
823 citiri
Merkel nu e de acord cu un posibil discurs electoral al lui Obama, la Berlin

Cancelarul german Angela Merkel a declarat miercuri ca i s-ar parea deplasat ca Barack Obama, candidat democrat la Casa Alba, sa sustina un discurs electoral la Poarta Brandeburg, in cursul vizitei sale la Berlin.

Cancelarul conservator si-a exprimat o oarecare uimire si scepticismul fata de declaratiile autoritatilor din capitala, potrivit carora senatorul democrat ar intentiona sa sustina discursuri electorale la Berlin.

Ea nu intelege cum ar putea Obama sa vrea sa foloseasca Poarta Brandeburg, un simbol al reunificarii Germaniei, ca "scena electorala", a adaugat Steg.

Decizia de a-i permite sau nu lui Obama sa sustina un discurs la Berlin le apartine, insa, autoritatilor de la Berlin, potrivit purtatorului de cuvant. "Fiecare candidat trebuie sa hotarasca singur ce este potrivit", a subliniat el.

Primarul social-democrat al orasului, Klaus Wowereit, "s-ar bucura daca Obama ar decide sa transmita un mesaj cu ocazia unei vizite la Poarta Brandebourg", a declarat marti purtatorul sau de cuvant.

Controversa ia amploare in Germania, transformandu-se intr-un nou punct de frictiune intre conservatori si social-democrati, in cadrul Guvernului condus de Merkel.

Purtatorul de cuvant al ministrului social-democrat de externe Frank-Walter Steinmeier a subliniat miercuri ca seful diplomatiei germane priveste cu ochi buni un discurs sustinut "de oricare dintre candidati, fie ca se numeste Obama sau McCain". Iar "Poarta Brandeborug face parte din memoria colectiva americano-germana", pentru ca este un simbol a reunificarii, "pentru care trebuie sa li se multumeasca Statelor Unite", a subliniat Jens Ploetner.

Reactionand la aceasta polemica, un purtator de cuvant al lui Obama a declarat, la Washington, ca senatorul "se bucura de ocazia de a vizita Germania si de se intalni cu cancelarul". Candidatul democrat ia in considerare "mai multe locuri pentru sustinerea unui eventual discurs" si il va alege "pe cel care va fi cel mai convenabil pentru el si pentru gazdele sale germane", a explicat purtatorul de cuvant Bill Burton.

Senatorul de Illinois, care urmeaza sa viziteze in curand Israelul, Iordania, Franta, Marea Britanie si Germania, va merge la Berlin in 24 iulie, potrivit autoritatilor locale.

Un sondaj recent arata ca 72% dintre germani il sustin pe Obama in cursa pentru Casa Alba, iar 11% pe rivalul sau republican.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Angela Merkel, #discurt, #Barack Obama, #deplasat , #stiri externe