Michelle Obama, sotia discreta a vedetei Barack Obama

Sambata, 01 Noiembrie 2008, ora 19:12
3836 citiri
Michelle Obama, sotia discreta a vedetei Barack Obama
Foto: barackobama.com

Barack Obama va primi sau nu, pe 4 noiembrie, voturile majoritatii americanilor. Numaratoarea inversa din finala pentru Casa Alba creste tensiunea peste ocean.

Campania electorala din SUA i-a tinut cu sufletul la gura nu doar pe analistii politici din intreaga lume, ci le-a dat subiect de discutie si oamenilor obisnuiti.

"Distributia" gandita de strategii Partidului Democrat a facut din filmul alegerilor prezidentiale americane un succes pe ecranele de pe tot mapamondul.

In rolul secundar, sotia candidatului. Primul consilier, cel mai apropiat si cel mai de incredere. Cum s-a achitat de rol? Ce stim despre Michelle Obama ?

Familia lui Michelle

Michelle Obama s-a nascut pe 17 ianuarie 1964, la Chicago. Parintii ei, Fraser si Marian Robinson, locuiau intr-un apartament modest din cartierul South Side.

Tatal lui Michelle era muncitor la departamentul de alimentare cu apa a orasului.

Michelle are un frate mai mare, Craig, care in prezent este antrenorul echipei de baschet Oregon State Beavers, a Universitatii de Stat din Oregon.

Mama ei a fost casnica. Dupa ce si-a crescut copiii, acum are grija de nepoate, pentru ca Michelle sa se poata ocupa mai mult de campania electorala.

Pe Barack Obama l-a cunoscut cand el lucra la o casa de avocatura din Chicago si au avut intai o colaborare profesionala. S-au casatorit in 1992.

Barack si Michelle Obama au doua fetite - Malia, de 10 ani, si Sasha, de 7 ani. Amandoua s-au nascut in Chicago.

Studii la Princeton si Harvard

Michelle Obama a mers scoala publica din Chicago, apoi s-a specializat la Princeton in sociologie si studii afro-americane. In 1985 a inceput studiile de Drept, la Harvard.

Din 1988 a lucrat la firma de avocatura Sidley & Austin din Chicago. Dar dupa cativa ani a renuntat si a inceput sa lucreze ca functionar la primarie.

Michelle Obama a ajuns apoi director executiv al unei institutii care forma viitorii functionari.

Din 1996, Michelle a inceput sa lucreze la Universitatea din Chicago. A dezvoltat primul program de serviciu pentru comunitate al acestei universitati, ca responsabila cu serviciile dedicate studentilor.

A devenit, in 2005, vicepresedinta departamentului de afaceri externe si pentru comunitate al Centrului Medical din Universitatea Chicago.

Sub conducerea lui Michelle Obama, numarul angajatilor spitalului care s-au ocupat de membrii comunitatii a crescut de cinci ori.

La randul lor, cei implicati voluntar in spital si-au marit numarul de patru ori.

Campania electorala alaturi de Barack Obama

Senatorul democrat Barack Obama si-a inceput campania, intai pentru nominalizare, apoi pentru functia de presedinte al Statelor Unite ale Americii, in prima parte a anului 2007.

De atunci, Michelle s-a intalnit cu mii de familii si sotii de militari si i-a fost alaturi lui Barack la mitinguri electorale si in sedinte de strategie.

Michelle Obama isi propune sa se ocupe, ca viitoare Prima Doamna, de familiile militarilor aflati in razboi si sa se implice in programe pentru femeile mame si salariate.

Presa americana a remarcat faptul ca Michelle Obama a evoluat de-a lungul lunilor de campanie electorala.

Numai din august, de cand sotul ei a devenit candidatul nominalizat oficial de democrati pentru Casa Alba, presa i-a numarat lui Michelle Obama 50 de aparitii electorale.

Ea a trecut, de la dezvaluiri despre cum arata sotul ei dimineata si despre incidente familiale, la mesaje in care isi arata preocuparea pentru familiile obisnuite, mai ales familiile de militari.

La cei 44 de ani ai sai, zambitoare si calda ca aparitie, Michelle Obama este bine consiliata si cand isi alege garderoba.

In iulie 2007, revista Vanity Fair o plasa in topul celor mai bine imbracate 10 persoane din lume.

Michelle Obama spunea...

"Rolul meu principal va fi sa raman mama".

Michelle Obama a fost virulent atacata atunci cand a spus ca "pentru prima data in viata" este "mandra de tara ei".

"Cand Malia a aflat ca tatal ei a castigat nominalizarea si va fi primul afro-american care va candida la prezidentiale, a spus, fara sa clipeasca, "Ar fi insemnat ceva si daca Hillary ar fi castigat, pentru ca femeile pe vremuri nu votau, tot inegalitate era".

Asa stau lucrurile. E ceva atat de important incat si un copil de 10 ani poate intelege despre ce e vorba".

Michelle Obama a povestit aceasta intamplare de familie, la inceputul lunii octombrie, la CNN, in emisiunea lui Larry King.

Ea le-a mai acordat interviuri si lui Jon Stewart, si lui Jay Leno caruia i-a marturisit: "Imi place campania electorala mai mult decat credeam".

Pe 4 noiembrie, americanii isi aleg presedintele. Vor tine seama de doctrina, vor vota cu partidul preferat, vor fi sedusi de un candidat sau altul.

Un gand despre sotia candidatului le va trece, insa, cu siguranta prin minte, inainte de a rezolva dilema John McCain sau Barack Obama?

Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
În Europa a fost încălcat un tabu: în urmă cu doar câteva luni, ar fi fost de neconceput ca liderii europeni să propună trimiterea trupelor lor în Ucraina. Dar, recent, președintele...
Dacă SUA trimit Ucrainei rachete ATACMS, Germania trebuie să dea Taurus. Solicitarea, făcută de șefa comisiei de apărare din Bundestag
Dacă SUA trimit Ucrainei rachete ATACMS, Germania trebuie să dea Taurus. Solicitarea, făcută de șefa comisiei de apărare din Bundestag
După ce Congresul american a decis să furnizeze arme în valoare de miliarde de dolari Ucrainei, ar trebui să fie rândul Germaniei să furnizeze rachete Taurus, a declarat Marie-Agnes...
#Barack Obama, #Michelle Obama, #SUA, #Casa Alba, #alegeri , #stiri externe