Mii de cereri de cetatenie, primite zilnic de Ambasada Romaniei de la Chisinau

Vineri, 15 Mai 2009, ora 20:36
2183 citiri
Mii de cereri de cetatenie, primite zilnic de Ambasada Romaniei de la Chisinau
Foto: Arhiva

Ambasada Romaniei la Chisinau primeste cateva mii de cereri de cetatenie pe zi, dupa ce Guvernul a decis simplificarea procedurii de redobandire a acesteia, a informat MAE.

Ministerul arata ca numarul solicitarilor de programare pentru depunerea cererii de redobandire a cetateniei primite de Ambasada Romaniei la Chisinau a sporit, majoritatea fiind transmise prin posta.

Sectia consulara a ambasadei lucreaza, de altfel, la capacitatea maxima pe care i-o permite personalul disponibil pentru a prelucra aceste solicitari, adauga Ministerul de Externe. Institutia precizeaza insa ca Ambasada Romaniei la Chisinau este doar un intermediar intre solicitant si Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, singura institutie competenta in acordarea cetateniei romane, prin Directia Cetatenie.

Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 36 din 2009 pentru modificarea si completarea Legii cetateniei romane nr. 21/1991 instituie o serie de facilitati procedurale in privinta redobandirii cetateniei.

"Aceasta nu vizeaza persoane provenind dintr-o anumita zona geografica, ci ofera un regim mai flexibil fostilor cetateni romani, cu domiciliul in orice alta tara", subliniaza MAE. Depunerea cererilor direct la Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti (MJLC) presupune existenta prealabila a domiciliului sau resedintei petentilor in Romania. Totodata, Ministerul Justitiei este cel care detine informatii despre dinamica cererilor de cetatenie.

Potrivit unor informatii neconfirmate oficial, in ultima luna s-ar fi inregistrat peste 31.000 de cereri de cetatenie romana la Ambasada de la Chisinau. Totodata, exista informatii potrivit carora, dupa incidentele de la inceputul lunii aprilie de la Chisinau si dupa modificarea legii romanesti a cetateniei, la Ambasada Romaniei s-ar fi inregistrat cozi destul de mari pentru depunerea cererilor de cetatenie.

In jur de 60% dintre cele patru milioane de cetateni ai R. Moldova ar avea descendenta romana, iar in cadrul Ambasadei Romaniei de la Chisinau s-ar afla la ora actuala peste 650.000 de cereri de obtinere a cetateniei romane. In acest context, mai multe state membre UE au criticat decizia Guvernului privind modificarea Legii cetateniei in scopul facilitarii obtinerii acesteia de catre moldoveni.

Italia a anuntat ca se va consulta cu partenerii din UE in privinta acestei decizii, iar europarlamentarul liberal Graham Watson a spus ca declaratiile presedintelui Train Basescu privind simplificarea procedurii de acordare de vize "au sporit tensiunile" dintre cele doua tari.

Si ministrul ceh pentru afaceri europene, Alexander Vondra, a carui tara detine presedintia UE, i-a transmis sefului diplomatiei romane ingrijorarea in legatura cu aceasta masura.

Olanda s-a pronuntat impotriva intentiei Romaniei de a facilita acordarea cetateniei romane pentru un milion de locuitori ai R. Moldova, secretarul de stat pentru afaceri europene Frans Timmermans numind-o "extrem de necugetata". "Aceasta va avea consecinte, cel putin pentru circulatia libera a persoanelor", a subliniat el.

Cristian Diaconescu i-a asigurat pe omologii sai europeni ca Romania nu va acorda moldovenilor cetatenie la nivel de masa si nici nu se vor asigura pasapoarte la sute de mii de oameni, fiind vorba despre o evaluare individuala si despre un mecanism pus in aplicare in 5-6 luni.

"In legatura cu legea cetateniei s-au ridicat (de catre lideri europeni, n.r.), nu neaparat in cadru oficial, o serie de intrebari. Noi am transmis inca de saptamana trecuta clarificarile tehnice in ceea ce priveste aceasta lege. In mod eronat, s-au preluat o serie de informatii in legatura cu numarul celor care cer cetatenia", a spus ministrul.

Totodata, seful diplomatiei a argumentat ca legea romaneasca nu se diferentiaza sub aspect european. "Am evidentiat cateva elemente, mai ales ca aceasta lege se refera la redobandirea cetateniei, nu e vorba de acordarea cetateniei la nivel de masa, ci este vorba de o evaluare individuala si inlocuirea mecanismului din interviul de aplicare.

In rest, legea este similara cu actul normativ anterior care a fost evaluat de UE. Pe de alta parte, jumatate din statele europene au legi privind asigurarea cetateniei ca mod de reparatie istorica absolut similare. Din acest punct de vedere, nu se poate pune problema unei diferentieri sub aspect european", a punctat ministrul.

"Nu vom asigura pasapoarte direct pentru sute de mii de oameni, va fi o evaluare individuala. Oricum, primele decizii in acest sens se vor lua, conform procedurii, abia dupa cinci-sase luni", a asigurat Cristian Diaconescu.

Captură impresionantă pe aeroportul din Chișinău. Susţinătorii proruşi ai opoziţiei care se întorceau de la Moscova au rămas fără 1 milion de euro
Captură impresionantă pe aeroportul din Chișinău. Susţinătorii proruşi ai opoziţiei care se întorceau de la Moscova au rămas fără 1 milion de euro
Poliţia Republicii Moldova a făcut marţi, 23 aprilie, o captură de zile mari, pe aeroportul din Chișinău. Oficialii moldoveni au anunțat că au confiscat echivalentul sumei de un milion de...
Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington
Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington
O nouă grupare politică, susținută de Moscova, are sprijinul lui Vladimir Putin pentru a destabiliza Republica Moldova, în contextul în care aceasta încearcă să devină membră a Uniunii...
#Ambasada Romaniei, #cerere cetatenie romana, #Republica Moldova , #stiri externe