Mii de participanti la protestele "Black Lives Matter", in Australia

Sambata, 13 Iunie 2020, ora 11:58
3061 citiri
Mii de participanti la protestele "Black Lives Matter", in Australia
Foto: Twitter/ABC Indigenous

Mii de persoane au participat sambata in intreaga Australie la protestele "Black Lives Matter" (vietile negrilor conteaza) purtand masti si respectand distantarea sociala, pe fondul avertismentelor liderilor statelor federale de a anula evenimentele in timp ce exista temeri asupra unui al doilea val de infectii cu coronavirus, relateaza Reuters.

Mitingurile, dominate de o prezenta puternica a politiei, au fost in cea mai mare parte pasnice. Protestatarii au marsaluit pe strazi si s-au adunat in parcuri publice purtand pancarte pe care scria "Nu exista justitie, nu este pace" si "Ne pare rau pentru inconveniente, incercam sa schimbam lumea".

"Nu vreau sa ajung la 80 de ani ca sa ma lupt pentru aceste schimbari pentru copiii si copiii copiilor mei", a declarat Jacinta Taylor, o organizatoare a protestelor in Perth.

Protestele antirasism au fost declansate in intreaga lume dupa moartea la sfarsitul lunii trecute a afroamericanului George

Floyd, dupa ce un politist din Minneapolis a fost filmat tinand piciorul pe gatul lui Floyd, incatusat si care se sufoca, timp de aproape noua minute.

La Perth a avut loc sambata cel mai amplu protest dintre toate marile orase australiene, in ciuda rugamintilor premierului statului Western Australia (WA), Mark McGowan, de a anula evenimentul pana ce se termina pandemia de coronavirus.

Un protestatar Black Lives Matter la Melbourne a fost testat pozitiv in aceasta saptamana pentru noul coronavirus, in timp ce prim-ministrul Scott Morrison a avertizat ca adunarile in masa pun in pericol revenirea la normalitate a natiunii.

Ministrul sanatatii din WA Roger Cook a declarat, in aceasta saptamana, ca marile adunari nu sunt recomandabile, desi sotia sa, o indigena, a spus ca se va alatura mitingului.

Cook a declarat intr-un comunicat ca sotia sa este cetatean privat si face propriile alegeri personale. "Acesta este unul dintre multele motive pentru care o iubesc", a spus el. "Am o mare simpatie pentru aceasta cauza, de a asigura ca aborigenii si minoritatile sunt protejate de rasism", a adaugat el.

Protestatari s-au adunat de asemenea in numar mic la Melbourne si Sydney, cerand libertate pentru refugiatii blocati in detentie pe perioada nedefinita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Australia își avertizează cetățenii să părăsească urgent Israelul: "Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv şi-ar putea întrerupe operaţiunile"
Australia își avertizează cetățenii să părăsească urgent Israelul: "Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv şi-ar putea întrerupe operaţiunile"
Australia şi-a îndemnat cetăţenii, vineri, 19 aprilie, să părăsească Israelul şi teritoriile palestiniene după ce s-au auzit explozii în Iran şi Siria, stârnind temeri legate de...
Poliția australiană, despre atacatorul care a înjunghiat mortal şase persoane la Sydney: "S-a concentrat asupra femeilor"
Poliția australiană, despre atacatorul care a înjunghiat mortal şase persoane la Sydney: "S-a concentrat asupra femeilor"
Bărbatul care a înjunghiat mortal şase persoane la Sydney, într-un centru comercial, a avut ca ţintă femeile, a anunţat poliţia, potrivit BBC. Joel Cauchi, în vârstă de 40 de ani, a...
#Australia, #george floyd, #black lives matter, #rasism , #stiri externe