Mii de persoane au adus un omagiu victimelor conflictului din Nagorno-Karabah

Sambata, 19 Decembrie 2020, ora 14:47
2026 citiri
Mii de persoane au adus un omagiu victimelor conflictului din Nagorno-Karabah

Mii de armeni, in frunte cu prim-ministrul Nikol Pashinyan, au defilat sambata la Erevan in memoria victimelor conflictului cu Azerbaidjan pentru controlul asupra Nagorno-Karabah, regiune separatista azera, relateaza France Presse.

Armenia a intrat sambata in trei zile de doliu in memoria celor ucisi in conflict.

Dupa sase saptamani de confruntari, Azerbaidjanul si Armenia au semnat la 9 noiembrie un acord privind incheierea ostilitatilor si care a consacrat infrangerea Armeniei.

"Intreaga natiune a trait si traverseaza un cosmar", a declarat Nikol Pachinyan intr-o alocutiune video inainte de a conduce procesiunea spre memorialul din Erevan unde sunt ingropate victimele.

"Uneori, pare ca toate visurile noastre sunt sfaramate si optimismul nostru distrus", a continuat el.

Opozitia, care a chemat la greva generala de pe 22 decembrie pentru a forta demisia lui Pashinyan, are programat sambata un mars concurent.

Ajuns la putere in urma unei revolutii pasnice in 2018 intruchipand sperantele populatiei de inlaturare a elitelor post-sovietice corupte, Nikol Pashinyan, in varsta de 45 de ani, este foarte criticat dupa infrangerea suferita de fortele armene in fata armatei azere in Nagorno-Karabah.

Peste 5.000 de oameni, inclusiv civili, au fost ucisi in cele doua foste republici sovietice in conflictul izbucnit la sfarsitul lunii septembrie.

Un acord umilitor pentru Armenia a fost semnat sub egida Moscovei la 9 noiembrie, oferind castiguri teritoriale importante Azerbaidjanului, sustinut de Turcia.

Acordul a provocat furie in Armenia, unde opozitia manifesteaza aproape zilnic pentru a obtine demisia premierului, calificat drept "tradator".

Pashinyan si-a recunoscut responsabilitatea in aceasta infrangere, dar a exclus o demisie, subliniind ca responsabilii sai militari si liderii din Karabah i-au cerut sa semneze documentul pentru a asigura supravietuirea republicii autoproclamate, pe cale de a fi invadata de fortele azere.

In baza acordului semnat, Rusia a desfasurat in jur de 2.000 de soldati de mentinere a pacii in Nagorno-Karabakh.

Ce a ascuns povestea de amor dintre Remus Truica si Patricia Kaas. Marturiile frantuzoaicei despre afaceristul condamnat in dosarul "Ferma Baneasa"

Citeste si:
Consecințele nehotărârii și iluziilor Vestului în raport cu Rusia
Consecințele nehotărârii și iluziilor Vestului în raport cu Rusia
Dacă ucrainenilor li se va acorda un ajutor militar insuficient, în condițiile în care Kievul nu beneficiază de asistență militară cu trupe apusene, Kremlinul va câștiga războiul. Și ar...
Cum încearcă ucrainenii să spargă blocada navală. Vasul de război din Marea Neagră care devine noua vedetă a flotei ruse
Cum încearcă ucrainenii să spargă blocada navală. Vasul de război din Marea Neagră care devine noua vedetă a flotei ruse
Nu există schimbări semnificative în tactica de a conduce operațiunile militare de către trupele ruse pe linia confruntării în regiunile Nikolaev și Herson. Private de posibilitatea de a...