Ministru olandez: Romania nu poate adera la spatiul Schengen daca nu combate coruptia

Sambata, 05 Septembrie 2009, ora 19:08
1831 citiri
Ministru olandez: Romania nu poate adera la spatiul Schengen daca nu combate coruptia

Ministrul olandez de Externe, Maxime Verhagen, sustine ca in raportul pe Justitie din aceasta saptamana privind Romania nu este vorba de sanctiuni suplimentare la adresa Bucurestiului.

Acesta avertizeaza insa ca Romania nu poate adera la spatiul Schengen daca nu aplica reforme, daca nu combate coruptia si daca nu isi controleaza frontierele, iar Europa nu este numai o piata libera, ci si o uniune de valori.

"In ceea ce ne priveste, am fost de acord de indata cu o cooperare in domeniul pazei frontierelor, al combaterii coruptiei si reformei justitiei, astfel incat Romania sa poata adera la spatiul Schengen. Olanda a sustinut aceasta dintotdeauna.

Am oferit si sprijin necesar Romaniei pentru aceste transformari, mai mult de 40 de milioane de euro in ultimii ani, chiar dinainte ca Romania sa fie membra a UE. Acestea sunt elementele pe care le-am discutat cu colegul meu intr-un mod foarte deschis si prietenos. Am inteles necesitatea unor reforme viitoare in Romania si am fost de acord sa cautam si alte modalitati de a ajuta Romania sa se amelioreze", a declarat Maxime Verhagen, intr-un interviu pentru RFI Romania.

Ministrul olandez considera totodata ca Bruxelles-ul este destul de critic la adresa Bucurestilui si este clar ca un acord politic si social de anvergura este necesar pentru ca in Romania sa fie aplicata reforma.

Acesta a asigurat ca in urma raportului nu vor fi sanctiuni referitoare la blocarea aderarii Romaniei la Schengen si taierea fondurilor structurale.

"Intrebarea care se pune este urmatoarea : e Romania gata de a adera la Schengen, din vreme ce reformele de care vorbeam n-au fost facute, coruptia nu este combatuta in mod sincer si nici un bun control al frontierelor? Cata vreme aceste criterii nu sunt indeplinite, Romania nu poate fi membra a spatiului Schengen. Criteriile care vizeaza aderarea la spatiul Schengen sunt foarte clare si ele trebuie respectate", a adaugat ministrul de Externe din Olanda.

Verhagen s-a aratat in schimb multumit de cooperarea Olandei cu Romania pe alte planuri in UE si NATO, mai ales in Afganistan, unde luptam impreuna in partea de sud.

Intrebat de jurnalistii RFI Romania daca opinia publica din Olanda este ingrijorata de coruptia existenta in Romania si Bulgaria, acesta a raspuns ca "unul dintre principalele subiecte cand vine vorba de pozitia in Uniunea Europeana si de extindere este acela ca UE nu este doar o piata libera, ci si o uniune de valori si printre aceste valori se gasesc statul de drept, un sistem juridic puternic si un sector public necorupt".

In ceea ce priveste atitudinea ministrului Diaconescu, care mai intai si-a anulat vizita si apoi s-a razgandit, ministrul a fost bucuros sa-l intalnesca la Haga, mai ales ca acesta si-a cerut scuze.

"Este important acest lucru pentru relatia bilaterala a tarilor noastre, cum ar fi investitiile, Olanda este cel mai mare investitor strain in Romania. E important deci ca in UE, intre doua tari cu asemenea relatii sa existe un dialog, chiar daca avem pozitii diferite privind anumite subiecte", a mai spus ministrul olandez.

Citeste si:
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că 80 la sută dintre pensionarii români au o pensie de până în 2.000 de lei şi că pensia minimă va ajunge de la 1 ianuarie 2022 la 1.000 de...
Streinu-Cercel, despre noua variantă de coronavirus: ”Românii se comportă ca şi cum şi-ar dori să se infecteze”
Streinu-Cercel, despre noua variantă de coronavirus: ”Românii se comportă ca şi cum şi-ar dori să se infecteze”
Președintele Comisiei pentru Sănătate din Senat, Adrian Streinu-Cercel, a făcut duminică, 5 decembrie, un apel la populație să respecte măsurile de bază pentru a preveni răspândirea...