Ziare.com

Ministrul Aurescu si-a exprimat revolta fata de atacurile ce au lovit Franta

Joi, 29 Octombrie 2020, ora 19:21

   

Ministrul Aurescu si-a exprimat revolta fata de atacurile ce au lovit Franta
Solutii pentru depasirea crizei globale generate de pandemie, in special in plan economic, social si de mediu, au fost analizate joi la reuniunea Consiliului Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) la nivel ministerial, in format videoconferinta, la care a participat si ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.


"Avand tema 'Drumul spre relansare: puternic, rezilient, verde si inclusiv/The Path to Recovery: Strong, Resilient, Green and Inclusive", Ministeriala OCDE din acest an s-a axat pe dezbaterea celor mai eficiente solutii pentru depasirea crizei globale generate de pandemie, in special in plan economic, social si de mediu. Agenda reuniunii, care s-a desfasurat in intervalul 28 - 29 octombrie, a fost structurata pe trei sesiuni principale, ministrul roman al Afacerilor Externe participand la sesiunea a treia - 'Iesirea din criza: politici nationale si cooperarea internationala pentru o relansare puternica, verde, rezilienta si inclusiva/The Way out of the Crisis: National Policies And International Co-Operation For a Strong, Resilient, Green And Inclusive Recovery' ", se arata intr-un comunicat al MAE, transmis joi AGERPRES.

In debutul interventiei sale, ministrul Bogdan Aurescu a transmis un mesaj de solidaritate cu poporul francez, exprimandu-si revolta fata de atacurile care au lovit Franta, partenerul strategic al Romaniei, condamnand cu fermitate aceste acte inumane comise impotriva unor oameni nevinovati.

In interventia sa, ministrul Aurescu a subliniat ca Romania este un partener de incredere al OCDE si a pledat, din perspectiva de stat candidat la aderare, pentru luarea unei decizii de incepere a negocierilor de aderare cu tara noastra.

Referitor la subiectul central al reuniunii, seful diplomatiei romane a prezentat eforturile Romaniei de redresare in contextul crizei provocate de pandemie, cu accent pe relevanta programelor nationale in context international, in spiritul cooperarii multilaterale.

Demnitarul roman a trecut in revista masurile adoptate de Guvernul Romaniei pentru relansarea economica pe principii sustenabile, in cadrul noului program guvernamental in domeniu si a mentionat convergenta dintre politicile de redresare economica nationale si cele europene si internationale, cum este programul Next Generation EU sau initiativele Team Europe si Coronavirus Global Response, la care Romania participa.

Totodata, Aurescu a evidentiat intensificarea participarii active a Romaniei in formatele regionale si in domeniul asistentei pentru dezvoltare (ODA), ca premisa pentru o revenire economica sustenabila.

Potrivit ministrului, Romania si-a reconfigurat programele nationale ODA in concordanta cu tintele asumate in diverse formate multilaterale (UE, ONU), atat sub aspectul contributiei financiare, cat si sub aspect tematic, adaptand proiectele la necesitatile crizei actuale.

"Astfel, Romania si-a marit bugetul de asistenta pentru dezvoltare cu 150% in acest an si a redirectionat peste 75% din bugetul 2020 pentru cooperarea internationala pentru dezvoltare catre actiuni ca raspuns la pandemia de COVID-19, in special in sectoarele sanatatii si socio-economice, in state din Vecinatatea Estica, Balcanii de Vest si Africa. De asemenea, a evidentiat ca Romania a fost prima tara din Europa care a acceptat invitatia OCDE de a participa la implementarea unui proiect-pilot in cadrul platformei 'Hub global pentru guvernare pentru obiectivele de dezvoltare durabila/ Global Hub on Governance for the Sustainable Development Goals'", se mai arata in comunicatul citat.

In incheiere, seful diplomatiei romane a subliniat ca Romania este un partener pe care Organizatia se poate baza, toate proiectele dezvoltate de tara noastra fiind in concordanta cu conceptul OCDE de "a reconstrui mai bine".

Participarea ministrului Afacerilor Externe la Ministeriala OCDE din acest an a avut loc in contextul obiectivului strategic al Romaniei de aderare la aceasta structura.

Infiintata in 1961, OCDE reuneste 37 dintre cele mai relevante economii ale lumii, cu scopul de a elabora si promova cele mai bune practici si politici in vederea dezvoltarii sustenabile a statelor membre si partenere, precum si a economiei globale in ansamblu.

"Eforturile Romaniei de a indeplini criteriile tehnice necesare aderarii si de a participa la activitatea structurilor OCDE sunt larg recunoscute, Romania fiind considerata unul dintre cei mai buni candidati, cu sanse reale de a primi invitatia de aderare, atunci cand vor exista conditiile pentru o decizie a Consiliului OCDE in favoarea extinderii. Statutul de membru al OCDE va oferi Romaniei atat acces la cel mai avansat nivel de expertiza si bune practici, cat si oportunitatea de a participa in mod direct, alaturi de ceilalti membri, la elaborarea standardelor internationale in domeniul bunei guvernante economice", puncteaza MAE.

Reuniunea Consiliului Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) la nivel ministerial este principalul for de decizie al organizatiei. In 2021 va fi ales un nou secretar-general al OCDE si va intra in vigoare o noua strategie privind viitorul organizatiei.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Bogdan Aurescu MAE atacuri Franta
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2027 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Attentat à Nice EN DIRECT :L'assaillant est un Tunisien de 21 ans

Agé de 21 ans, l’assaillant est un Tunisien qui serait rentré sur le sol français fin septembre, début octobre, après un séjour à Lampedusa (Italie). Selon les premiers éléments de l’enquête, il avait été placé en quarantaine en Italie avant d’être visé par une obligation de quitter le territoire et laissé libre. Il n’a pas fait de demande d’asile en France.

https://www.20minutes.fr/societe/2896083-20201029-attaque-couteau-nice-direct-deux-personnes-tuees-auteur-faits-interpelle

https://duckduckgo.com/?q=L%27identit%C3%A9+de+l%27assaillant+de+Nice&atb=v243-2&ia=web

 

Aderarea Romaniei la OCDE ar fi putut interveni inca de acum

cativa ani. Nu s-a intamplat din cauza unei singure tari, ca si-a impus veto-ul!
Numele tarii "amice" a Romaniei este UNGARIA! Doar ca de atunci, a curs ceva apa pe Dunare...

Mai important pentru RO ar fi adeziunea in Spatiul Schengen. Si pentru aceasta, fructele s-au copt. Ar trebui culese cat mai repede. Principalul opozant, Olanda, nu mai este atat de rigid...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor