Mireasa - 13 ani, mirele - 14. Tiganii duc traditia... pana la Londra

Sambata, 03 Mai 2008, ora 11:55
11513 citiri
Mireasa - 13 ani, mirele - 14. Tiganii duc traditia... pana la Londra

Discursuri festive stropite cu votca si doi tineri, abia iesiti din copilarie, care isi ascund cu greu nervozitatea sub o masca inghetata. Acest spectacol socant, al unei nunti intre doi tigani minori, nu are loc intr-un sat izolat din Europa de Est, ci chiar... intr-un pub aglomerat din East London, in metropola britanica, scrie Daily Mail.

Exista temerea ca asemenea ceremonii, ca cea la care a fost martor tabloidul britanic, ar putea deveni comune, de vreme ce numarul tiganilor din Marea Britanie a crescut simtitor, o data cu extinderea catre Est a Uniunii Europene.

Tari ca Romania sau Polonia, cu populatii rroma numeroase, au pus capat practicilor de acest gen, amenintand cu dosare penale, in cazul relatiilor sexuale intre minori. Cei care sustin masurile de interzicere a practicilor se tem insa ca fenomenul s-a... mutat acum in Marea Britanie, unde tiganii pot sa isi casatoreasca copiii de la varste fragede, nestingheriti.

Ceremonia la care a asistat Daily Mail a avut loc intr-o zi de luni. Majoritatea nuntasilor au trait in Polonia, inainte de a se stabili in Marea Britanie, in urma cu 10 ani. Pe tot parcursul ceremoniei - care a inceput la miezul zilei si s-a incheiat noaptea tarziu - draperiile au fost trase, in localul din East Ham.

Inauntru, o orchestra poloneza a cantat muzica tiganeasca pentru meseni si pentru cei doi miri minori - Sarah si Ricardo. Cei doi copii au fost... declarati sot si sotie de un membru al comunitatii cu parul alb, care le-a pus mainile pe pieptul lui, le-a legat apoi mainile una de cealalta cu o esarfa, si i-a sarutat de doua ori pe gura.

La nunta au luat parte circa 150 de oaspeti, in costume traditionale tiganesti. Desi nuntile intre copii sunt commune in traditia rroma, multi distre oaspeti au fost surprinsi de tineretea mirilor: "Este chiar traditional. Multi dintre noi nu mai facem asta de mult".

Un alt mesean, scrie Daily Mail, crede ca nunta a fost una ... diplomatica, de natura sa uneasca familiile mirelui si miresei. Petrecerea, care a durat 15 ore, s-a incheiat la 5 dimineata. Mirelui, vizibil ametit si obosit, i s-a facut rau, la iesirea in strada.

Baroneasa liberal-democrata Emma Nicholson, care lupta de multa vreme impotriva nuntilor intre minori, sustine ca tinerii vor ramane cu cicatrici pe viata, captivi intr-o relatie care nu este recunsocuta de legile Marii Britanii, dar care a fost parafata ca atare de comunitatea rroma.

Se estimeaza ca, in prezent, in Marea Britanie traiesc circa 100.000 de tigani, desi nu se stie cati dintre ei au venit din Europa de Est. Timp de secole, tiganii si-au incurajat copii sa se casatoreasca de tineri. Deseori, fetele sunt "promise" unui baiat inca de la sapte sau opt ani, in schimbul unei sume de bani sau a unor podoabe. Se considera esential ca fata sa fie virgina.

Un purtator de cuvant al Ministerului britanic de Interne, intervievat de Daily Mail, sustine insa ca ceremonia de luni nu constituie nicio infractiune, atat timp cat nu a fost recunoscuta legal. Oficialul a declarat insa ca va investiga daca s-au consumat relatii sexuale cu o minora sau daca fata a fost violata.

Ada Voicu

Bătrâna care a vrut să salveze un arici găsit pe marginea drumului. Ce a descoperit când a mers cu el la veterinar FOTO
Bătrâna care a vrut să salveze un arici găsit pe marginea drumului. Ce a descoperit când a mers cu el la veterinar FOTO
O femeie din Marea Britanie s-a dus la un spital pentru animale sălbatice, susținând că a găsit un arici pe marginea unui drum și l-a luat acasă, unde s-a ocupat de îngrijirea lui peste...
Vânzarea de țigări electronice minorilor, interzisă prin lege. Ce sancțiuni sunt impuse
Vânzarea de țigări electronice minorilor, interzisă prin lege. Ce sancțiuni sunt impuse
Klaus Iohannis, președintele României, a promulgat, miercuri, 27 martie, legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul produselor din tutun, informează Administraţia...
#nunta, #rromi, #minori, #Marea Britanie , #stiri externe