Mister in jurul catastrofei aviatice de la Madrid (VIDEO)

Joi, 21 August 2008, ora 12:00
17748 citiri
Mister in jurul catastrofei aviatice de la Madrid (VIDEO)
Foto: Daily Mail

Accidentul de avion de miercuri de la Madrid, soldat cu 153 de morti, a intervenit in faza de decolare, dar circumstantele precise ale tragediei nu au fost stabilite inca, transmite AFP.

Potrivit ministrului spaniol al infrastructurilor, Magdalena Alvarez, aparatul MD 82 incepuse decolarea, iar rotile se desprinsesera de sol. Ramane insa de verificat daca si rotile din spate se desprinsesera de sol.

In acel moment, potrivit presei spaniole, motorul stang al avionului ar fi luat foc si aparatul, dezechilibrat, ar fi deviat de pe pista spre dreapta. Avionul s-a dezmembrat apoi din cauza socului, iar focul s-a propagat rapid in toata carlinga.

Unii experti apreciaza totusi ca un incendiu la unul dintre motoare nu este suficient pentru a explica accidentul si ca la originea acestuia s-ar putea afla alte cauze. Avionul ar fi trebuit, in mod normal, sa se incline spre stanga.

Cele doua cutii negre ale avionului au fost gasite si urmau sa fie analizate rapid pentru a stabili cauzele accidentului.

Lista pasagerilor

Ultimul bilant oficial al accidentului aviatic de la Madrid este de 153 de morti, 19 de raniti si 3 disparuti. Un avion al companiei Spanair, zborul JK 5022, cu 175 de oameni la bord, s-a prabusit miercuri, transmite El Pais.

Dintre cei 173 de oameni, 164 sunt pasageri, 9 membri ai echipajului si doi bebelusi. Incidentul aviatic s-a produs la ora locala 14:45.

Pe lista pasagerilor cursei Spanair se regasea si un nume care parea romanesc, Carmen Ceprian. Potrivit reprezentantului Ambasadei Romaniei in Spania, Florin Ghica, contactat de Ziare.com, persoana respectiva se numeste Maria del Carmen Ceprian Valverde si nu este de nationalitate romana.

Link catre lista pasagerilor, pe site-ul Spainair

Un numar de 26 de persoane au fost scoase din avion, noteaza cotidianul spaniol El Mundo, multi dintre raniti fiind in stare critica, iar unul murind in drum spre spital.

Avionul era plin de cadavre carbonizate, multe dintre ele facute bucati, se mai arata in declaratiile preluate de El Mundo.

Avionul a franat in momentul in care incerca sa decoleze de pe pista T 4 a aeroportului Barajas si se indrepta catre Insulele Canare. Potrivit primelor informatii, unul dintre motoare a luat foc in timpul manevrelor de decolare.

Imediat dupa impact avionul a fost cuprins de flacari, incendiul fiind cu greu stins de pompieri.

Aena, societatea care gestioneaza aeroportul, a precizat ca pe aeroportul international a fost decretata "starea de urgenta".

Potrivit unui purtator de cuvant al serviciilor de urgenta, avionul a aterizat imediat dupa decolare, pe o pista a Terminalului 4 al aeroportului.

Ajotor psihologic pentru rudele victimelor

Familiile victimelor pimesc sprijin moral de la o unitate de medici psihologi care s-a deplasat la locul de destinatie al avionului, aeroportul Las Palmas de Gran Canaria.

Premierul spaniol socialist, Jose Luis Rodriguez Zapatero, si-a intrerupt vacanta si a plecat spre Madrid miercuri dupa-amiaza, in urma accidentului aviatic, a informat un purtator de cuvant al guvernului.

La sediul companiei aeriene, drapelele Spaniei si Spanair au fost arborate in berna. Regele Spaniei si exprimat "consternarea", "oroarea" si "durerea".

In ultimii zece ani, 42 de persoane au murit in accidente aviatice in Spania, cel mai grav accident de avion din statul iberic inregistrandu-se la Bilbao, pe 19 februarie 1985, cand au murit 148 de oameni.

Accidente aviatice grave din Europa, in ultimii 15 ani

Cea mai mare catastrofa din aviatia civila din Europa ramane coliziunea dintre doua avioane Boeing 747 pe aeroportul din Tenerife, la 27 martie 1977, accident soldat cu 583 victime.

La 3 iulie 2001, in Rusia, un Tupolev cade in apropiere de Irkutk. 145 de persoane au murit.

La 22 august 2006, in Ucraina, inca un Tupolev, rus, s-a prabusit in estul tarii: 170 morti.

In Romania, un Airbus al companiei Tarom s-a prabusit la 31 martie 1995 dupa decolare pe aeroportul din Bucuresti. 60 de persoane si-au pierdut viata.

Click pe butonul VIDEO de mai jos:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Spaniolii încep să se sature de vizitatorii străini. Campanii agresive în a doua mare destinaţie turistică mondială: ”Întoarce-te acasă la tine”
Spaniolii încep să se sature de vizitatorii străini. Campanii agresive în a doua mare destinaţie turistică mondială: ”Întoarce-te acasă la tine”
Din insulele Baleare şi până în Canare, din Barcelona până la Malaga, manifestaţiile ostile supraturismului se înmulţesc în Spania, a doua mare destinaţie turistică mondială, obligând...
Rezultat rușinos pentru echipa lui Ianis Hagi. Ce-a făcut internaționalul român
Rezultat rușinos pentru echipa lui Ianis Hagi. Ce-a făcut internaționalul român
Alaves, echipa internaționalului român Ianis Hagi (25 de ani), a suferit un eșec rușinos în etapa a 31-a a campionatului Spaniei. Astfel, Alaves, clasată pe locul 14, a fost învinsă cu...
#avion, #Spania, #accident aviatic, #Barajas , #stiri externe