Moldova: Vasile Tarlev, reclamat la CEDO de actionarii fabricii Bucuria

Joi, 02 Octombrie 2008, ora 17:38
2586 citiri
Moldova: Vasile Tarlev, reclamat la CEDO de actionarii fabricii Bucuria

Fostul premier moldovean, Vasile Tarlev, este reclamat la CEDO de actionarii fabricii de dulciuri Bucuria ca ar fi eliberat o scrisoare de garantie pentru un credit de 1,8 milioane dolari unei terte persoane juridice, in perioada in care a fost director al acestei fabrici.

Plangerea a fost depusa la cateva zile dupa ce ex-premierul Vasile Tarlev a devenit presedinte al Uniunii Centriste din Republica Moldova, formatiune ce se declara in opozitie fata de Partidul Comunistilor, informeaza Newsin.

Dosarul fusese intentat in justitie inainte de 2001, cand Vasile Tarlev a fost desemnat premier, acesta obtinand castig de cauza in instantele nationale. Actionarii, care dupa mai bine de sapte ani contesta dosarul la CEDO, il acuza pe Tarlev de a fi influentat justitia fiind prim-ministru.

Fostul premier Tarlev a declarat joi la o conferinta de presa ca dosarul este unul artificial, ca are tenta politica si a fost reactivat "la comanda unor forte politice interesate".

"Inventarea dosarelor nu este cea mai buna modalitate de a lupta cu adversarii si concurentii, este o practica incorecta. La mijloc aici sunt interesele mai multor formatiuni politice si politicieni", a declarat Tarlev. El si-a exprimat regretul pentru faptul ca in Republica Moldova exista traditia instrumentarii unor dosare pentru concurentii incomozi. "Devine, cu regret, o traditie ca atunci cand cineva incearca sa se ocupe de politica, imediat sa fie aduse la lumina materialele compromitatoare", a spus Tarlev. Pe de alta parte, el le-a multumit concurentilor pentru faptul ca ii fac publicitate pe gratis.

Potrivit agentului guvernamental la CEDO, Vladimir Grosu, actionarii fabricii Bucuria au reclamat la CEDO incalcarea dreptului la un proces echitabil, dreptului la proprietate si au solicitat Moldovei despagubiri in valoare de 2,5 milioane dolari. Guvernul urmeaza sa prezinte Curtii observatiile sale pe marginea acestui caz pana la 21 octombrie.

CEDO condamnă România pentru achitarea în 1990 a doi ofițeri acuzați de crime legate de Holocaust
CEDO condamnă România pentru achitarea în 1990 a doi ofițeri acuzați de crime legate de Holocaust
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi, 23 aprilie, România pentru revenirea asupra unor condamnări istorice pentru crime legate de Holocaust, în urma rejudecării şi...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#vasile tarlev, #CEDO, #Bucuria, #actionari, #reclamatie , #stiri externe