Moscova acuza Washingtonul ca "acopera provocarile" georgiene

Miercuri, 09 Iulie 2008, ora 11:09
906 citiri
Moscova acuza Washingtonul ca "acopera provocarile" georgiene

Rusia a acuzat miercuri Statele Unite ca "acopera provocarile" georgiene din regiunile separatiste Abhazia si Osetia de Sud, intr-un comunicat al Ministerului de Externe.

"Cei care, in pofida faptelor, incearca sa nu vada pericolul si isi permit sa ii acopere pe provocatori acuzand Moscova de orice, fac un deserviciu Guvernului georgian", incurajandu-l sa creada ca "totul ii este permis", apreciaza ministerul, comentand recentele declaratii ale Departamentului de Stat american, informeaza AFP.

Comunicatul a fost dat publicitatii in aceeasi zi in care secretarul de stat american Condoleezza Rice incepe o vizita in Georgia, pentru a discuta despre situatia din provinciile separatiste.

Aflata la Praga, Rice declarase marti ca atitudinea Moscovei fata de Georgia alimenteaza tensiunile din regiune.

"Am spus deja ca Georgia si Rusia trebuie sa evite orice atitudine provocatoare dar, sincer, ceea ce au facut rusii in ultimele saptamani a alimentat tensiunile din regiune", a spus ea.

Departamentul de Stat american a anuntat ca Rice va incuraja toate partile sa "faca eforturi cu buna credinta", dar multi analisti politici vad vizita in special ca pe un mod de a sublinia sprijinul american pentru Georgia.

"Va fi un semnal pentru Rusia ca actiunile lor au o limita", a spus Aleksandr Rondeli, presedintele Fundatiei georgiene pentru studii strategice si internationale.

Comunicatul ministerului rus acuza din nou Georgia ca actiunile sale in cele doua regiuni separatisze constituie "un pericol real pentru pace in Caucaz" si risca sa provoace un conflict armat.

Marti, in fata Consiliului de Securitate, Rusia a acuzat Georgia ca provoaca tensiuni in provinciile sale separatiste.

Rusia a decis in aprilie sa isi consolideze legaturile cu cele doua regiuni separatiste ale Georgiei, Abhazia si Osetia de Sud, ceea ce a antrenat o intensificare a tensiunii intre Moscova si Tbilisi.

Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
În prezent, ambiția președintelui chinez Xi Jinping de a reface lumea este de netăgăduit. El dorește să dizolve rețeaua de alianțe a Washingtonului și să epureze ceea ce el respinge ca...
Lovitură grea pentru Peskov: Ministrul adjunct al Apărării, arestat la Moscova, era partenerul său de petreceri extravagante FOTO/VIDEO
Lovitură grea pentru Peskov: Ministrul adjunct al Apărării, arestat la Moscova, era partenerul său de petreceri extravagante FOTO/VIDEO
Reținerea și arestarea în Rusia a ministrului adjunct al Apărării, Timur Ivanov, este o lovitură dureroasă pentru Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Cei doi erau prieteni...
#Rusia, #acuza, #SUA, #implicare, #Georgia, #problema, #osetia , #stiri externe