Moscova ar putea accepta decizia Romaniei de a gazdui elemente ale scutului

Vineri, 05 Februarie 2010, ora 22:50
3405 citiri
Moscova ar putea accepta decizia Romaniei de a gazdui elemente ale scutului
Foto: Realitatea TV

Unii analisti rusi spun ca decizia Romaniei de a gazdui elemente ale scutului antiracheta ar putea sa nu irite Moscova, asa cum s-a intamplat in cazul Poloniei si Cehiei, relateaza Russia Today in editia online.

Cand Statele Unite si-au anuntat intentia de a desfasura elemente ale scutului antiracheta in Polonia si Cehia, "Rusia a insistat ca, daca ar mai trebui amplasate in alte locuri, atunci Romania si Bulgaria ar putea fi cele mai potrivite locatii", a declarat pentru cotidianul Gazeta Aleksandr Hramcihin, director ajunct al Institutului pentru Analize Politice si Militare. El considera ca desfasurarea interceptoarelor de rachete in Romania este conditionata de "amenintarea iraniana".

Presedintele Traian Basescu a anuntat joi ca CSAT a aprobat o propunere americana ca Romania sa gazduiasca interceptori terestri in cadrul scutului antiracheta, in varianta revizuita de administratia Obama.

In acelasi timp, analistul si-a exprimat indoiala ca declaratia presedintelui Traian Basescu ar putea garanta ca "rachetele americane vor fi desfasurate in Romania". "Cred ca declaratia lui Basescu nu inseamna nimic", a spus Hramcihin. "Este evident ca astfel de decizii sunt luate mai degraba la Washington decat la Bucuresti", a mentionat analistul, adaugand ca evolutia evenimentelor in cazul Poloniei si Cehiei arata ca decizia poate fi schimbata.

Este greu sa ne asteptam la un progres in realizarea acestui proiect pe terem mediu, a afirmat, la randul sau, Evghenia Voiko, analist la Center for Political Conjuncture. Administratia americana are alte probleme importante in plan intern si extern, printre care alegerea unei strategii post-criza in economie si realizarea noii strategii in Afganistan si Pakistan, a subliniat ea.

Romania este mai aproape de Iran decat Polonia si Cehia

Disponibilitatea conducerii Romaniei de a-si spori cooperarea militara cu SUA este partial explicabila prin "consolidarea pozitiei" lui Basescu, recent reales presedinte, a adaugat Voiko. Spre deosebire de Polonia si Cehia, care s-au aflat de multa vreme in atentia politicii americane in Estul Europei, Romania a fost intr-un plan secund, a mentionat ea.

"Romania este mai aproape de Iran decat Polonia si Cehia", mentioneaza postul de televiziune NTV. "Cu toate acestea, Turcia, un vechi membru NATO, este mult mai aproape", adauga postul rus de televiziune, mentionand ca americanii negociaza problema cu autoritatile turce.

Posibila decizie a Romaniei de a gazdui rachetele americane ar putea afecta "resetarea" relatiilor dintre Mosocova si Washington, noteaza presa rusa de vineri. "Daca refuzul Casei Albe de a desfasura scutul in Polonia si Cehia a calmat tensiunile din relatiile ruso-americane, acum alte divergente ar putea aparea", noteaza cotidianul RBC.

Presedintele american Barack Obama a anuntat la 17 septembrie 2009 ca SUA renunta la proiectul de scut antiracheta in Europa de Est promovat de predecesorul sau George W. Bush. Obama a dat asigurari ca noul sistem de aparare antiracheta va fi mai amplu decat precedentul, subliniind ca programul balistic iranian ramane o amenintare.

Rusia s-a opus vehement proiectului de scut american antiracheta promovat de fostul presedinte american George W. Bush, care prevedea instalarea de rachete interceptoare in Polonia si a unui radar in Cehia, considerandu-l drept o amenintare la adresa securitatii sale.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Romania scut antiracheta, #Rusia Romania scut, #amplasare scut Romania , #stiri externe