Mostenirea lui Thatcher inca ii urmareste pe conservatorii britanici

Duminica, 03 Mai 2009, ora 23:51
2390 citiri
Mostenirea lui Thatcher inca ii urmareste pe conservatorii britanici
Foto: Daily Mail

La 30 de ani dupa ce Margaret Thatcher a devenit prima femeie premier al Marii Britanii, la 4 mai 1979, Partidul Conservator ar putea reveni la putere, insa se confrunta cu o dilema, nestiind daca sa-si revendice sau sa-si nege mostenirea lasata de Doamna de Fier.

In urma cu 30 de ani, cand a fost numita in functia de premier, Margaret Thatcher, l-a citat pe Sfantul Francois d'Assise in fata resedintei sefului Guvernului, din Downing Street numarul 10: "Fie sa aduc unitate acolo unde este discordie", relateaza AFP.

Insa departe de a unifica natiunea, ea a divizat profund britanicii prin reformele sale radicale, astel incat, in prezent, succesorul sau la conducerea Partidului Conservator, David Cameron, este precaut cu privire la acest subiect. Cameron este considerat favorit in sondaje pentru a deveni viitorul premier britanic, dupa alegerile din iunie 2010.

Greu de digerat de clasa de mijloc britanica

"Nu cred ca exista vreun consens cu privire la Thatcher, cred ca este o personalitate foarte dificila pentru clasa mijlocie britanica, pentru ca oamenii o considera foarte neplacuta, iar actiunile sale traumatizante", explica Richard Vinen, profesor la King's College in Londra.

"Exista un puternic fenomen de culpabilizare cu privire la (Thatcher - n.red.). Multi oameni vor sa faca ce a facut ea, dar fara sa isi asume responsabilitatea", continua Vinen, autorul cartii publicate recent "Marea Britanie a lui Thatcher".

Ce a schimbat, deci, in Marea Britanie in cei 11 ani petrecuti la putere? Thatcher ar fi raspuns in urma cu cativa ani la aceasta intrebare "Totul".

"Epoca Thatcher a fost caracterizata prin scaderea impozitelor, privatizarea unor sectoare intregi ale economiei, precum telecomunicatiile si transporturile, si modernizarea sindicatelor.

Unii britanici critica lipsa de compasiune a lui Margaret Thatcher, orientarea sa spre un individualism economic strict si nu pot uita fraza sa celebra: "Societatea nu exista".

Homosexualitatea si ecologia, chemate in ajutor de Cameron

Dupa ce a preluat conducerea partidului in 2005, Cameron a incercat sa inlature ideile conservatoare foarte controversate si sa liberalizeze imaginea formatiunii, sustinand casatoria intre homosexuali si plasand ecologia in centrul mesajului sau.

Cameron pare mereu ambivalent cand face referire la Margaret Thatcher, care sufera de dementa de sapte ani, iar in prezent, in varsta de 83 de ani, nu mai vorbeste in public decat cu acordul medicilor.

"As spune ca incerc sa retin lectiile succeselor sale si sa le aplic in prezent", a declarat la inceputul anului liderul conservator, pentru postul britanic de televiziune de BBC.

"Era un mesaj de modernizare, indreptat spre viitor si trebuie sa facem acelasi lucru in circumstante foarte diferite", a adaugat Cameron.

In mod paradoxal, premierul laburist Gordon Brown pare mai in largul sau atunci cand vine vorba de mostenirea lasata de Thatcher.

Influenta lui Thatcher asupra laburistilor nu este, insa, un aspect nou. New Labour, partidul laburist modernizat de Tony Blair si Gordon Brown, care a preluat puterea in 1997, a dus la dereglementarea si reducerea impozitelor pe valori-cheie.

Odata cu recesiunea, a revenit moda lansata de Thatcher

Totusi, criza financiara recenta pare sa fi adus in actualitate fostele linii de delimitare din anii '70.

Confruntat cu criza din finantele publice, Brown a anuntat recent ca transa superioara a impozitului pe venit va creste la 50% in 2011, fiind acuzat ulterior ca incearca sa apeleze la metode din trecut.

Spre deosebire, in tabara conservatoare "austeritatea" a devenit din nou leitmotivul, dupa modelul politicii lui Thatcher din anii '80.

"Cele doua parti se reintorc la un trecut pe care credeau ca l-au lasat in urma demult", scria in aceasta saptamana Philip Stephens, editorialist la cotidianul britanic Financial Times.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#premier Margaret Thatcher, #mostenire grea conservatori, #idei Thatcher reactualizate, #David Cameron conservatori , #stiri externe