Ziare.com

NASA amana pana in 2011 misiunea pe Marte

Vineri, 05 Decembrie 2008, ora 11:04

   

NASA amana pana in 2011 misiunea pe Marte
Agentia spatiala a SUA, NASA, a amanat lansarea misiunii Laboratorul Stiintific pe Marte (Mars Science Laboratory).

MSL, un rover complex, a fost intial programat sa ajunga in spatiu anul viitor, insa din cauza unor probleme cu hardware-ul descoperite in timpul testelor, misiunea a fost amanata pana in 2011, potrivit oficialilor agentiei, citati de BBC.

Aceasta intarziere va presupune o suplimentare de fonduri cu pana la 400 de milioane de dolari, ceea ce va face ca pretul intregii misiuni sa ajunga la 2 miliarde de dolari.

Desi s-au facut eforturi pentru a rezolva problemele tehnice survenite, acest lucru nu a fost posibil, iar lansarea in astfel de conditii ar presupune prea multe riscuri, a declarat Michael Griffin, de la NASA.

MSL va folosi tehnologie de ultima pentru a-si dirija zborul in atmosfera planetei Marte si va fi capabila sa strabata distante mai mari pe teren accidentat.

Pozitia planetelor Pamant si Marte este favorabila pentru zboruri spre Planeta Rosie doar cateva saptamani o data la doi ani, cu alte cuvinte operatiunea va fi posibila abia in 2011, intre lunile octombrie si decembrie.

Cercetatorul Ed Weiler, de la NASA, a spus ca a purtat discutii cu European Space Agency (Esa) despre posibilitatea colaborarii dintre cele doua institutii in ceea ce priveste viitoarele misiuni pe Marte. Ei au primit un raspuns favorabil si se pare ca in scurt timp se vor demara astfel de proiecte comune.

Mars Science Laboratory, MSL, este un rover complex, de aproximativ cinci ori mai mare decat actualele rovere martiene (va avea intre 775 kg, fata de 174 kg). MSL va duce cu sine o serie de echipamente care vor face ca cercetarea martiana sa capete o noua dimensiune.
Citeste mai multe despre NASA misiune Marte amanare
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 931 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor