Natalia Estemirova, activista impotriva Kremlinului, a fost gasita moarta

Miercuri, 15 Iulie 2009, ora 22:40
3281 citiri
Natalia Estemirova, activista impotriva Kremlinului, a fost gasita moarta
Foto:AP

Rusoaica Natalya Estemirova, colaboratoare a organizatiei "Memorial" si laureata a premiului Nobel pentru apararea drepturilor omului, a fost gasita moarta, miercuri dupa-amiaza, la cateva ore dupa ce fusese rapita in Cecenia.

Cadavrul ciuruit de gloante al Nataliei Estemirova, a carei rapire a fost anuntata anterior de organizatia pentru apararea drepturilor omului, a fost gasit la ora locala 17.20 (16.20 ora Romaniei) intr-o padure din apropiere de Nazran, principalul oras din Ingusetia, informeaza agentia Reuters, citata de The Telegraph.

Decesul lui Estemirova a fost confirmat de purtatorul de cuvant din cadrul Ministerului local de Interne, Madina Khadziyeva, potrivit careia colaboratoarea organizatiei "Memorial" "a fost ucisa cu gloante".

Si purtatorul de cuvant al Comisiei de ancheta a Parchetului Federal, Vladimir Markin, a confirmat ca actele de identitate ale Nataliei Estemirova au fost gasite printre lucrurile personale ale victimei.

Potrivit Memorial, care citeaza martori, Estemirova a fost urcata cu forta intr-o masina miercuri dimineata la Groznii, capitala Ceceniei, in apropierea locuintei sale.

Natalia Estemirova, una dintre colaboratoarele cele mai cunoscute ale organizatiei "Memorial" in Caucazul rusesc, denuntase o executie arbitrara in Cecenia a unui presupus rebel de catre persoane in tinuta de camuflaj, ceea ce evident a displacut autoritatilor locale proruse.

Natalia Estemirova, totodata unul dintre putinii critici ai executiilor din Cecenia in timpul celor doua conflicte intre fortele separatiste si armata rusa dupa dezmembrarea URSS, a fost o apropiata a jurnalistei Anna Politkovskaia, celebra jurnalista de investigatii, asasinata in toamna anului 2006, la Moscova.

Moartea Nataliei Estemirova l-a indignat pe presedintele rus Dmitri Medvedev, care l-a insarcinat pe seful comisiei de ancheta din Parchet sa ia toate masurile necesare pentru ancheta", a declarat Timakova.

"Este evident ca aceasta crima premeditata poate fi legata de activitatea profesionala a Nataliei Estemirova. (...) Pedeapsa trebuie sa fie cu atat mai mare", a adaugat ea. Presedintele a transmis condoleante familiei si apropiatilor victimei.

Natalia Estemirova, colaboratoarea organizatiei neguvernamentale ruse Memorial, a fost rapita miercuri dimineata in Cecenia si gasita moarta cateva ore mai tarziu in Ingusetia, o republica vecina din Caucazul rus.

Medvedev a reactionat mai rapid si in termeni diferiti decat a facut predecesorul sau Vladimir Putin dupa moarte jurnalistei Anna Politkovskaia la 7 octombrie 2006. La acel moment, la 48 de ore de la asasinat, Kremlinul a publicat un comunicat laconic dupa o discutie telefonica a lui Putin cu omologul sau american George W. Bush. Atunci, actualul premier rus a promis ca vor fi facute "toate eforturile necesare" pentru o ancheta "obiectiva".

O zi mai tarziu, Putin le-a spus jurnalistilor germani din Dresden ca Anna Politkovskaia nu reprezenta mare lucru pentru Rusia. "Capacitatea (sa n.red.) de a influenta viata politica a tarii, in Rusia, era foarte nesemnificativa. (...) Acest asasinat dauneaza mai mult Rusiei si puterilor Rusiei si Ceceniei (...) decat articolele sale", a declarat in 2006 Putin.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Natalia Estemirova murit, #Anna Politkovskaia apropiata, #crima Cecenia, #premiu Nobel , #stiri externe