NATO cere Rusiei sa renunte la mentalitatea de secolul 19

Sambata, 07 Februarie 2009, ora 12:56
1196 citiri
NATO cere Rusiei sa renunte la mentalitatea de secolul 19

NATO a anuntat sambata ca este gata sa includa Rusia in discutiile despre scutul antiracheta, dar nu considera ca o cooperare serioasa in domeniul apararii este posibila decat daca Moscova renunta la mentalitatea invechita.

vicepremierul rus Serghei Ivanov a transmis un mesaj, vineri, conciliant noului presedinte american Barack Obama, spunand ca Moscova nu va incepe sa desfasoare rachete in enclava Kaliningrad, langa granita cu Polonia, daca Washingtonul isi revizuieste proiectul de a desfasura un scut antiracheta in Europa de Est, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Vorbind la aceeasi Conferinta pentru securitate de la Munchen, secretarul general al NATO Jaap de Hoop Scheffer a sprijinit cooperarea cu Rusia in privinta scutului, despre care Statele Unite afirmau sa trebuie sa protejeze de tari problematice, precum Iranul.

"Cred ca o cooperare transatlantica reala in privinta apararii antiracheta incluzand Rusia este cat se poate de fezabila si i-ar face, cred, pe aceia care ar putea sa ameninte Europa cu rachete, sa se mai gandeasca o data", a spus secretarul general al NATO.

El a adaugat ca sprijina si discutarea propunerii presedintelui rus Dmitri Medvedev de revizuire a arhitecturii securitatii euro-atlantice, iar multe membre NATO s-au declarat dispuse sa participe la o asemenea dezbatere.

"Nu vad cum am putea avea o discutie serioasa despre o asemenea arhitectura noua, in care presedintele Medvedev insusi spune ca integritatea teritoriala este un element de baza, cand Rusia construieste baze in Georgia, tara care nu vrea aceste baze. Acest lucru nu poate fi ignorat si nu poate constitui fundamentul unei noi arhitecturi europene de securitate", a adaugat acesta.

De Hoop Scheffer s-a declarat ingrijorat si in legatura cu anuntul Kirgizstanului de inchidere a bazei militare americane de la Manas, folosita pentru aprovizionarea trupelor din Afganistan.

Anuntul, facut la Moscova, este cel putin "inconsecvent" cu sprijinul acord de Rusia pe alte cai operatiunii internationale din Afganistan, a spus el.

"Trebuie sa depasim ideea sferei de influenta proprii secolului al XIX-lea", a subliniat Scheffer.

Vicepremierul ceh Alexandr Vondra, a carui tara ar trebui sa ia parte la scutul american, a spus si el ca Statele Unite si tarile europene ar trebui sa coopereze cu Rusia in acest proiect, dar ca Moscova nu ar trebui sa aiba drept de veto.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment sumbru al unui cunoscut istoric: ”Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”
Avertisment sumbru al unui cunoscut istoric: ”Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”
Istoricul Armand Goșu, expert în istoria politică a Rusiei, a declarat într-un interviu că nu are „nicio îndoială” că Putin va ataca un stat membru NATO, singurele necunoscute fiind...
Președintele Poloniei, apel către statele NATO: ”Întreaga Europa trebuie să-şi unească forţele cu SUA pentru a produce mai multă muniţie”
Președintele Poloniei, apel către statele NATO: ”Întreaga Europa trebuie să-şi unească forţele cu SUA pentru a produce mai multă muniţie”
Preşedintele polonez Andrzej Duda a făcut apel către alte state din NATO să-şi crească producţia de muniţie pentru a descuraja potenţiale atacuri din partea Rusiei, relatează dpa....
#NATO, #Rusia, #mentaliate invechita, #cooperare Rusia , #stiri externe