Ziare.com

Ne paste o catastrofa geopolitica?

Sambata, 31 Mai 2014, ora 21:44

   

Ne paste o catastrofa geopolitica?
Evenimentele cele mai recente, dar si fantomele altora, petrecute in 1914 si 1939, dau apa la moara multor pretinsi profeti sa ne pregateasca pentru tot ce este mai rau, sustinand ca un dezastru geopolitic este inevitabil.

Premise sunt. Avem in fata aventura in care s-a implicat Rusia pentru Ucraina, pretentiile teritoriale ale Chinei, nationalismul japonez in Extremul Orient, dezastrul din Orientul Apropiat, atrocitatile din Sudanul de Sud, Nigeria si altele care ne ridica parul maciuca, comenteaza Project Syndicate.

Nu prevestesc toate acestea un incendiu care asteapta sa cuprinda necontrolat intreaga planeta? Aparent da, insa in fond nu prea, daca luam in calcul mai mult judecata logica, decat emotia si teama.

Iata cinci argumente, care sustin aceasta idee:

Unu. Este drept ca Rusia si China nu agreaza rolul de "leadership" pe care si-l aroga Statele Unite, dar ele sunt adanc integrate in ordinea mondiala existenta si n-au nici ponderea ideologica, nici interesul economic, nici capacitatea fizica, nici aliati puternici, pentru o confruntare cu SUA. Ele ar pefera sa-si creasca influenta in mecanismele internationale, decat sa le rastoane.

Doi. Declinul puterii Statelor Unite si a influentei lor in lume este natural si inevitabil. Era de neconceput ca SUA sa-si mentina dominatia unipolara de la inceputul Razboiului Rece, cand ele reprezentau aproape 30% din PIB al lumii.

Dar pe de alta parte, economia si forta militara a SUA sunt inca uriase, iar prietenii si aliatii par mai de nadejde decat rivalii si dusmanii. Totodata nu pare ca pe viitor ordinea mondiala sa fie dictata de un Bau-Bau, ca odinioara. Mai curand, primeaza abilitate diplomatica si inteligenta tehnologica. A trecut vremea cand lumea era pusa la respect de Bau-Bau.

Trei. Chiar daca exista unele ambitii ale puterilor emergente privind acapararea de noi teritorii, pe termen lung pare putin probabil ca ele sa incerce riscantele solutii militare.

Marile puteri ale lumii sunt astazi mai puternic interdependente decat erau in 1914 sau in 1939 si orice lovitura aplicata eventualului inamic se poate intoarce ca un bumerang impotriva propriilor interese.

Patru. Desi unora li se pare ca lipsa de decizie a unor conducatori de a apela la forta armelor ar fi un semn de slabiciune, in realitate este semn de intelepciune.

Credibilitatea Statelor Unite nu scade atunci cand pun in balanta echilibrul riscurilor, cantarind de mai multe ori inainte de a hotari sa foloseasca forta.

Fireste, forta militara a SUA este pastrata si intarita, pentru a da riposta cuvenita atunci cand se depasesc limitele si se constata ca alta solutie nu exista. Nimeni n-ar fi stat impasibil, cand s-a pomenit cu un atac, precum cel din 11 septembrie 2001.

Cinci. Evenimentele arata ca sistemul international instituit de lumea democratica la provocarile geopolitice raspunde mai eficient decat isi inchipuie chiar si cei mai moderati dintre sceptici. Niciodata in istorie, ratiunea n-a fost pusa inaintea ambitiilor si a nesabuielilor afective, ca in zilele noastre.

In ciuda crizei actuale privind problema Crimeii, cei care par dusmani inversunati si de neinduplecat - Rusia si Statele Unite - nu se sfiesc sa lucreze impreuna pentru a negocia o solutie diplomatica in delicata problema nucleara privind Iranul, iar China se alatura acestui efort.

Fireste ca niciunul din factorii de decizie nu este inca multumit cu ce a obtinut. Inca nu se intrevede finalizarea conflictului sirian, evolutia din estul Ucrainei nu permite o prognoza privind perspectiva, relatiile chino-japoneze sunt congelate, alte probleme sistemice nerezolvate abunda.

Dar faptul ca toti factorii de decizie ai lumii au tendinta de a-si pune frana in momentul cand simt depasita limita de viteza, demonstreaza ca pesimismul extrem n-are justificare. Nu mai risca nimeni astazi nici tristul sfarsit de la Sfanta Elena, nici cel tragic de la Nuremberg.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11962 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente
 

 
 

 

USA,luati exemplul imperiului roman

Daca imperatori romani, il ascultau pe Cicero acum 2060 de ani,soarta acelui imperiu ar fi fost alta.Este adevarat ca dupa Cicero imperiul roman a mai supravietuit cateva sute de ani, dar sa nu uitam in ce chinuri a supravietuit.Occidentul si usa vr cade vara sa-si dea seama ca sunt in cadere.Cum ? ! Simplu: Ei inlocuiesc populatia lor drogata ,lenesa si prostituata cu emigranti,emigranti care peste ani vor descinde atat europa cat su usa.

ce te paste:

1. realizarea ca romania nu o sa ajunga niciodata occidentl din urma si o sa ramana la periferia EU- nu mai are resurse naturale, salariile cresc si resursele umane nu mai sunt competitive, nu are sau a avut colonii, si nu are economii din care sa traiasca. romania a avut cativa ani de cretere economica dupa 2000 generati de expansiunea EU. that is as good as it gets!

2. Reducerea pomenii de la EU. EU nu este o caritate. nu o sa lase supta de romania decat cat are nevoie de romania. EU este un contrct artifical din care toti beneficiaza, saracii de pomana tarilor bogate, tarile bogate de piata extinsa si perceptia de "piata comuna". este o afacere piramidala.

3. accesul romanialor in eu o sa fie reglementat. romania are nevoie ca romanii sa aiba drept de circulatie, ca sa isi satisfaca simtul de frustrare ca sunt cetateni de mana a doua si, mai ales, sa reduca numarul de someri pe hartie. EU are nevoie de forta de munca pentru a stopa cresterile salariale, prin creterea ofeertei de brate de munca. Dar o sa vina un punct cand lucrul asta o sa afecteze stabilitatea nationala, iar atunci o sa ingradeasca accessul romanialor. Rezulatele alegerilor indica ca a inceput procesul.

4. recalibrarea perceptiei de sine. romanii, bobor tare mandru, nu sunt superiori nici unui alt popor-fie el chinez, american, mexican, rus sau somalez.

5. Ceva tensiuni politico militare. rusii sau chinezii nu o sa va invadeze niciodata, ca au alte treburi mai bune de facut. in schimb romania o se cataleasca cu ungaria si ucraina, mai ales cum instabilitatea EU o sa creasca.

6. Sprijinul us e determinat de interese, nu de valori comune. US o sa va sprijine atata timp cat pot sa va foloseasca sa destabilizati EU si rusia. US are problemele ei si o rusie si eu mai slabe sunt mai putina competie. in plus us sprijina israelul, care este o cretie artificiala si care are nevoie de venituri sa supravietuiasca. au supt de la germani cat au putut, acum merg pe inapoierea averilor.

@Trishulavsakaya 03.15

- daca tot faci propaganda sino-rusa in romania , invatza romaneshte !

Ce să ne pască? O să pashtem noi, ca după fiecare criză bancaristă

de cate 5 ani de la fiecare 80 din ultimii 400 de ani, incepand din 1608, ale căror adevărate efecte s-au produs după alți 5 ani!
P.S. Precum grăit-a... tastatura-mi, incă de la-nceputul crizei!

 

Tu sigur ca ai dreptate

Insider-knowledge

 

 
 

 

Acest comentariu a fost marcat ca inadecvat

pe motivul ca "aduce insulte":

"In caseta de prezentare a 'autorului' articolului
scrie asa:
"Victor Pitigoi
Senior editor
Articole: 2713
Comentarii:22683
Aboneaza-te la articolele mele!"
Ar fi interesant de aflat cate din cele 2713 'articole' ale domnului Pitigoi sunt chestii adunate de pe internet si traduse lamentabil, si cate sunt creatii proprii. As risca sa estimez ca 100% din articolele domnului in cauza sunt pe principiul "de pe internet luate si-napoi la lume date, ca nu-i inspiratie, mai frate". Domnul Pitigoi fiind 'senior editor', este lesne de inteles de ce restul marilor jurnalisti de la ziare.com fac uz de aceleasi practici. Chestiunea nu este exclusivitatea ziare.com, constat aceleasi metehne in mai toate publicatiile romanesti (online). La asa jurnalism, asa popor. La asa popor, asa tara. Sa va fie rusine, matracurcilor!"

Intre timp, articolul in cauza a fost premiat cu distinctia 'penita de aur'. Felicitari si o sugestie: mai bine redenumiti premiul 'copy/paste de aur'. Cat despre penita, sa v-o bagati in c*r.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor