Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Newsweek: ''Balcanizarea Europei''

Luni, 09 Iunie 2008, ora 01:33
2275 citiri
Newsweek: ''Balcanizarea Europei''

Eternul cosmar balcanic al Europei a revenit. Pe 15 iunie, Kosovo isi va anunta statalitatea deplina. Iar NATO le permite sarbilor sa transforme nordul Kosovo intr-o noua zona neguvernata de legi, declara intr-un comentariu pentru Newsweek, Denis MacShane, parlamentar laburist britanic, fost ministru pentru Europa in guvernul lui Tony Blair.

In martie, in orasul nordic Mitrovica, rebelii sarbi, eliberati si inarmati de Belgrad, au lansat un atac impotriva fortelor NATO si ONU, omorand un soldat si ranind alti 83.

In timpul alegerilor de luna aceasta din Macedonia, politia a deschis focul si a ucis un activist politic care era furios din cauza deschiderii urnelor si a altor manipulari electorale stridente.

Cu mai bine de o suta de ani in urma, Bismarck a negat existenta problemelor din regiune prin remarca: "Balcanii nu merita nici macar osemintele unui grenadier pomeranian".

Tot asa si azi, comenteaza fostul official, pentru Newsweek, Bruxelles-ul, NATO si ONU incearca sa se faca ca nu vad, nu au vointa sau calitatile pentru infrunta problemele Balcanilor, care includ un nationalism sarb resurgent ce prefera istoria sa balcanica unui viitor european.

Balcanii merg acum inapoi spre nationalismul sectar, alegeri incorecte, contrabanda si o politica roasa de coruptie, favoritism si criminalitate - toate confirmand vechile prejudecati legate de regiune.

In vremea lui Bismarck, era posibil sa lasi Balcanii sa colcaie in propria mizerie. Dar acum, o parte "bolnava" a sud-estului Europei contamineaza intregul continent.

In loc sa ajunga la un consens, membrii UE si NATO se cearta intre ei si isi pun propriile obsesii si interese nationale deasupra unei politici comune europene. Acest curent da nastere temerii ca in loc sa asistam la o europenizare a Balcanilor, asistam la lenta balcanizare a Europei.

Le Figaro: Clinton isi anunta "deplina sustinere" pentru Obama

Cu toate ca programase sa castige mergand singura pana la capat, Hillary Clinton si-a anuntat sambata ralierea fara echivoc cu Barack Obama. "Chiar daca nu este tocmai ce eu prevedeam, sunt fericita in compania dumneavoastra", a si glumit senatoarea de New York, sambata, drept preludiu la discursul de adio, rostit in fata suporterilor sai, reuniti la Washington.

"Trebuie sa ne punem energia, pasiunea si fortele noastre, pentru a face tot posibilul ca Barack Obama sa fie ales viitor presedinte al Statelor Unite", a declarat, printre ovatii si cateva fluieraturi, fosta Prima Doamna.

Neasteptat, senatoarea de New York a adus si un omagiu sotului sau Bill Clinton, care, potrivit unora dintre comentatori, ar fi adus totusi deservicii campaniei sale, comenteaza Le Figaro.

"Pe parcursul anilor 1990, cu un presedinte democrat, am facut progrese remarcabile", a mentionat Hillary Clinton. Cea care a strans 18 milioane de voturi in numele sau si-a facut si o proiectie in viitor, afirmand ca se apropie si timpul cand o femeia va intra la Casa Alba ca presedinte.

"Acum, cea de-a 50-a femeie astronaut a pornit in spatiu. Daca putem lansa 50 de femei in spatiu, vom lansa intr-o zi si o femeie catre Casa Alba. Chiar daca inca nu au fost capabila sa strapung plafonul din sticla, data viitoare va fi mai usor", a asigurat candidata democrata, in uralele asistentei.

Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
În Europa a fost încălcat un tabu: în urmă cu doar câteva luni, ar fi fost de neconceput ca liderii europeni să propună trimiterea trupelor lor în Ucraina. Dar, recent, președintele...
Ucraina mulțumește pentru noul ajutor militar al SUA, dar insistă cu un avertisment: ”Era păcii în Europa s-a încheiat”
Ucraina mulțumește pentru noul ajutor militar al SUA, dar insistă cu un avertisment: ”Era păcii în Europa s-a încheiat”
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, salută pachetul de ajutor din partea SUA, dar avertizează, într-un interviu pentru The Guardian, că noile livrări militare către Ucraina nu vor...
#Kosovo, #independenta, #Europa, #balcanizare , #stiri externe