Noul ambasador al SUA, trimis in Romania ca premiu de consolare?

Joi, 23 Iulie 2009, ora 11:06
3377 citiri
Noul ambasador al SUA, trimis in Romania ca premiu de consolare?

Mai multe organizatii americane ale societatii civile au denuntat numirea noului ambasador american in Romania, Mark Gitenstein, ca un cadou al administratiei Obama pentru serviciile aduse de acesta in campanie.

Gitenstein este fostul asistent al vicepresedintelui Joe Biden si a lucrat ca lobby-ist pentru Camera de Comert, AT&T si Merril Lynch, pana anul trecut, scrie The Washington Times.

Desi acum va primi un salariu de la guvernul american, Gitenstein are de incasat in fiecare an, pana la sfarsitul vietii, suma de 36.000 de dolari, de la ultimul sau angajator, situatie considerata de observatorii americani drept un conflict de interese.

"Daca as fi roman, m-as simti destl de jignit", spune Craig Holman, reprezentant al societatii civile, care a protestat si anul trecut fata de o eventuala numire a lui Gitenstein intr-un post la Departamentul de Justitie.

"Casa Alba ii face un fel de favoare: pentru ca nu au reusit sa-l numeasca la Justitie, i-au dat un premiu de consolare", explica Holman.

Desi presedintele Obama a declarat in repetate randuri in campania electorala ca "lobby-stii nu vor gasi de lucru la Casa Alba", nimeni nu a spus nimic despre ambasade, comenteaza publicatia americana, mentionand ca administratia prezidentiala a uitat sa mentioneze de cariera in lobby a noului ambasador, in momentul anuntarii sale.

Rugat de jurnalistii americani sa clarifice situatia in care se afla, Mark Gitenstein i-a indreptat pe acestia catre Departamentul de Stat, care la randul sau, i-a sfatuit sa intrebe mai bine la Casa Alba.

"Platile primite de la Mayer Brown reprezinta beneficiile de pensionare ale ambasadorului Gitenstein", a declarat, intr-un final, Tommy Vietor, purtator de cuvant al Casei Albe, care a mentionat ca nu exista niciun conflict de interese si este convins ca Gitenstein isi va face treaba intr-un mod exemplar.

Declaratia de avere

In ultima sa declaratie de avere, noul ambasador al Statelor Unite la Bucuresti, Mark Gitenstein a declarat obtinerea unui venit de 823.756 de dolari din drepturile de partener si 80.000 de dolari din salariul primit de la compania Mayer Brown, pana in luna iunie a anului trecut.

Suplimentar, Gitenstein declara ca a mai primit si 30.000 de dolari de la echipa Obama -Biden si 4.000 de dolari in onorarii pentru consultanta de la fondul de campanie al lui Joe Biden.

Veniturile obtinute in ultimele luni vor fi consolidate de o pensie anuala de 36.000 de dolari si de salariul de ambasador.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#ambasador american Bucursti, #ambasador Mark Gitenstein, #ambasador american contestat , #stiri externe