Numai 41 la suta dintre romani cred ca vocea Romaniei conteaza in UE

Vineri, 18 Septembrie 2009, ora 14:34
1054 citiri
Numai 41 la suta dintre romani cred ca vocea Romaniei conteaza in UE
Foto: Arhiva

Numai 41 la suta dintre romani considera ca vocea tarii lor conteaza in Uniunea Europeana, cu 20% sub media europeana, iar numai 36% dintre romani aprecieaza ca interesele Romaniei sunt bine luate in considerare in UE, potrivit celui mai recent Eurobarometru.

Reprezentanta Comisiei Europene in Romania a lansat vineri "Eurobarometrul 71", un sondaj de opinie bianual, care radiografiaza opinia publica din tarile UE si din tarile care urmaresc aderarea la Uniune.

Un aspect inrgrijorator, semnalat chiar de comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban, prezent la lansarea studiului, a fost ca romanii cred numai in masura de 41% ca vocea tarii lor conteaza in Uniunea Europeana, in timp ce media europeana este de 61%.

Atitudinea romanilor se apropie de cea a cetatenilor care au aderat in 2004, dar media lor este cu 11% mai mare, de 52%.

De asemenea, putin peste o treime dintre romani (36%) cred ca interesele Romaniei sunt bine luate in considerare in Uniunea Europeana, in timp ce 44% spun ca interesele Romaniei nu sunt bine reprezentate in UE. Este o diferenta semnificativa fata de media celor 27 de state membre, unde 44% dintre cetateni considera ca interesele tarii lor sunt bine luate in considerare.

"Este o chestiune care trebuie sa ingrijoreze si in mod cert si aici trebuie explicat mult mai bine ce se intampla in UE, cum functioneaza procesul de luare a deciziilor si in ce masura reprezentantii Romaniei conteaza sau nu in acest proces", a comentat Leonard Orban aceste rezultate.

Am devenit membri in club, insa nu prea ni se aude vocea

In concluziile raportului national pentru Romania se arata, in legatura cu aceste aspecte care au iesit in evidenta la romani, ca "apartenenta Romaniei ca stat membru cu statul egal se situeaza inca la nivel aspirational".

"Am devenit membri in club, insa nu prea ni se aude vocea si nu prea se tine cont de interesele noastre. Avem incredere in UE, ne bucuram de beneficiile apartenentei la organizatie, insa, evaluativ, bilantul tinde sa fie unul modest", se subliniaza in raportul privind Romania.

Astfel, in pofida rezultatelor privind vocea pe care Romania o are in UE, majoritatea romanilor (63%) cred ca Romania beneficiaza de pa urma apartenentei la UE. Acest procent plaseaza Romania peste media europeana de 56%, alaturi de Cehia (63%) sau Slovenia (64%). Procentul inregistrat de Romania la actualul Eurobarometru este mai mic cu patru puncte decat in cel de la inceputul anului.

Imaginea UE in Romania este buna si foarte buna

In plus, 62% dintre romani spun ca UE le evoca o imagine pozitiva, in timp ce media europeana este de numai 43%.

Totodata, prima semnificatie pe care romanii o atribuie la nivel personal Uniuni Europene este "libertatea de a calatori, studia si lucra oriunde in spatiul UE". Acesta este raspunsul oferit de aproape jumatate dintre romani (47%). Pentru 29% dintre romani UE inseamna prosperitate economica, pentru 39% UE reprezinta democratie, iar pentru 28% UE semnifica pace.

"Pot sa constat cu placere ca in continuare imaginea UE in Romania este buna si foarte buna, majoritatea romanilor, o majoritate importanta, mai mare decat media europeana, sustine UE si considera ca este un lucru pozitiv", a mai observat comisarul roman, Leonard Orban.

"De asemena ma bucur ca Romanii vad UE nu numai ca o institutie care ne trimite noua bani, ci sunt si alte aspecte care sunt luate in considerare, inclusiv UE ca un sistem de valori", a punctat comisarul european.

Eurobarometrul 71 a fost realizat, la cererea Comisiei Europene, in iunie 2009 pe un esantion de 1012 persoane, cu varste de 15 ani si peste, si are o marja de eroare de +/- 3,1%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat sâmbătă că PSD a mai câştigat alegerile în trecut, dar Guvernul a fost format din partidele de pe locul "doi, trei şi un pic din cinci" şi...
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
#eurobarometru Romania integrare, #sondaj european Romania, #Eurobarometru , #stiri externe