O alta criza a refugiatilor sta sa izbucneasca

Autor: Ana Ilie
Joi, 05 Noiembrie 2015, ora 11:05
7797 citiri
O alta criza a refugiatilor sta sa izbucneasca
Foto: Hepta.ro

O alta criza a refugiatilor sta sa izbucneasca in sud-estul Asiei. Minoritatea Rohingya, una dintre cele mai persecutate de pe glob, a inceput sa plece de coasta Burmei, alegand sa fuga cu barcile in loc sa traiasca in tabere in aer liber.

Mii de oameni s-ar pregati sa infrunte marea de indata ce se incheie sezonul musonic, in pofida avertismentelor gruparilor caritabile cu privire la "riscul grav al unui nou dezastru umanitar", scrie The Independent.

Muralam, in varsta de 36 de ani, care traieste intr-o tabara insalubra pentru persoanele dezradacinate din apropiere de Sittwe, capitala statului Rakhine, a explicat ca intentioneaza sa se urce intr-o barca in viitorul apropiat si va incerca sa ajunga in Thailanda sau Malaezia.

Grecia: Cel putin 11 imigranti, dintre care 6 copii, au murit intr-un naufragiu in largul insulei Lesbos

"Este foarte periculos sa pleci, dar prefer asta decat sa traiesc aici in tabara. Vreau sa traiesc intr-o lume pasnica, in orice tara unde pot sa fiu liber", marturiseste acesta.

El este unul din cei 140.000 de membri ai comunitatii Rohingya, una dintre cele mai persecutate din lume, care traiesc in tabere temporare de mai bine de trei ani, de cand au izbucnit violentele intre aceasta comunitate musulmana si cea budhista.

Taberele improvizate sunt locuri ingrozitoare, unde familii de pana la zece membri traiesc in baraci de mai putin de trei metri patrati, depind de ratii de mancare, nu pot munci, trebuie sa se lupte pentru a obtine medicamente si nu pot pleca. "E ca si cum am trai intr-o inchisoare in aer liber", spune si Muralam.

Tragediile din Egee continua: Imigranti inecati langa Lesbos, inclusiv copii

Sutele de mii de Rohingya care nu traiesc in tabere sunt discriminati in Burma. Nu au drepturi cetatenesti, sunt practic apatrizi, oprimati si cu libertate de miscare limitata.

Oamenii sunt disperati sa fuga din tabere si deja doua barci au plecat de acolo, existand zvonuri ca o a treia se pregateste sa infrunte marea. Insa ruta prin Golful Bengal si Marea Andaman a devenit si mai riscanta dupa ce tarile invecinate au adoptat o politica a usilor inchise dupa criza din mai, cand mii de Rohingya au pornit pe mare.

In tabere, multi mai spera totusi ca o victorie a politicianului de opozitie Aung San Suu Kyi in primele alegeri libere din Burma, duminica, le-ar putea schimba vietile in bine prin inchiderea sistemului de tabere.

Jamil, in varsta de 30 de ani, care traieste in tabara Dar Paing, spune ca "daca situatia continua asa, ne vor tortura in continuare. Daca se schimba, poate ca nu".

Dar nici macar o victorie a partidului lui Aung San Suu Kyi, Liga Nationala pentru Democratie, nu este o certitudine - politicianul nu a promis ca va inchide taberele.

Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
#criza imigrantilor barci mare, #criza imigrantilor Asia , #stiri externe