O celula de inchisoare ii da frisoane lui Saakasvili

Autor: Ana Ilie
Sambata, 11 Aprilie 2009, ora 21:18
2595 citiri
O celula de inchisoare ii da frisoane lui Saakasvili

Noua stea a opozitiei georgiene sta toata ziua intr-o celula de inchisoare, unde se lanseaza in diatribe la adresa Guvernului, scrie pe pereti despre tradatorul Saakasvili si ce cearta cu politicienii care vin in celula lui ca la penitenta, sa marturiseasca ca l-au sustinut o data pe presedintele tarii.

Spre deosebire de o celula "reala", tot ce face Giorgi Gachechiladze in "Celula numarul 5" este inregistrat si televizat, minut cu minut, de un post de televiziune de opozitie.

Celula este un fals, o butaforie special construita pentru un program de televiziune de tip reality-show care face valuri in Georgia, noteaza The New York Times.

Gachechiladze a intrat in celula la 20 ianuarie, si nu a iesit de acolo decat o singura data, pentru a tine un concert in Tbilisi. Cantaret de profesie, opozantul si-a tinut concertul in fata a mii de oameni, tot inchis intr-o cusca.

"Celula numarul 5" are un numar simbolic - numarul la care s-a aflat partidul lui Saakasvili pe buletinele de vot.

Ar insemna, cred initiatorii, ca tara este prizoniera presedintelui- Gachechiladze sustine ca liderul de la Tbilisi are atitudine de dictator, conduce prost Guvernul, permite coruptiei sa se dezvolte nestingherita si a implicat Georgia intr-un razboi inutil.

Gachechiladze a decorat celula cu poezii, icoane ortodoxe, papusi, desene si colaje cu fotografii ale oficialilor, carora le-a fost decupat chipul. Are la dispozitie doar un pat, o masa si o baie.

"Celula numarul 5" l-a transformat pe Giorgi Gachechiladze, aproape peste noapte, intr-o influenta figura a opozitiei. Gachechiladze a promis sa nu iasa de acolo pana cand Saakasvili nu demisioneaza.

Pe neasteptate, opozitia georgiana a capatat o vizibilitate mult mai mare prin intermediul lui Gachechiladze, pe care il considera o arma numai buna pentru discreditarea Guvernului.

La opt luni de la incetarea razboiului dintre Georgia si Rusia, popularitatea pe care a castigat-o acest program inedit demonstreaza ca poporul este tot mai nemultumit de guvernarea asa-zisa democratica din Georgia.

Demonstratiile planificate pentru acest sfarsit de saptamana in Georgia, impotriva Guvernului, intaresc aceasta concluzie.

"Manifestatiile vor fi un tsunami greu de oprit", a opinat Gachechiladze din celula sa, ceracndu-le georgienilor sa ia parte la proteste pentru ca "Saakasvili a sfidat valorile principale ale georgienilor si oamenii nu vor uita niciodata ce a facut".

Organizatorii manifestatiilor intentioneaza sa difuzeze emisiunea pe un ecran urias instalat in fata Parlamentului pentru protestele programate saptamana aceasta.

Nu este pentru prima data cand televiziunea joaca un rol important in politica georgiana.

In noiembrie 2007, Saakashvili a declansat o operatiune impotriva opozitiei, care a inslus, printre altele, o patrundere a politiei in statia tv a opozitiei, Imedi, care a fost devastata.

Succesul fulminant al programului are insa si un dezavantaj: subliniaza lipsa unei figuri dominante a opozitiei georgiene. Opozantii marcanti sunt mai multi - ei variaza de la fostii aliati ai lui Saakasvili la noi figuri, mai radicale.

Nici unul insa nu este deocamdata suficient de puternic pentru a i se opune cu adevarat liderului de la Tbilisi. Toti au trecut, pe rand, prin celula lui Gachechiladze, pentru a "lua lumina" - au facut penitenta pentru ca au gresit sustinandu-l odinioara pe Saakasvili si au promis sa nu mai faca la fel.

Puterea spera ca faptul ca a aprobat difuzarea emisiunii este un semn suficient ca nu a instaurat dictatura in Georgia.

In acelasi timp, trage nadejde ca programul lui Gachechiladze va fi ca o stea cazatoare: straluceste acum putin si intra repede in uitare.

Din nefericire insa, opozantul-cantaret are alte ganduri: "Cat am sa stau aici? Cat e nevoie ca sa scapam de Guvern", s-a jurat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#proteste opozitie Georgia, #reality show Georgia , #stiri externe
Comentarii
Poza Georgica Boerica
Georgica Boerica
rank 3
ziare.com Nu Ignorati suferinta Romanilor din Moldova, scrieti despre Criminalul Comunist Voronin