O jurnalista a castigat in instanta dreptul sa nu divulge informatii despre "Adevarata IRA"

Joi, 18 Iunie 2009, ora 17:41
453 citiri
O jurnalista a castigat in instanta dreptul sa nu divulge informatii despre "Adevarata IRA"
Foto: AFP

Suzanne Breen, redactor al publicatiei irlandeze "Sunday Tribune", a castigat, joi, in instanta, dreptul sa nu divulge politiei informatii despre organizatia teorista "Adevarata IRA" (The Real IRA).

Dupa ce a anuntat sentinta in acest caz, judecatorul de la Curtea din Belfast si-a motivat decizia: viata jurnalistei ar fi pusa in pericol daca ar fi fortata sa dezvaluie informatii despre Adevarata IRA, informeaza Irish Times.

Tom Burgess, magistrat in acest caz, a adaugat ca era foarte important ca infractorii sa fie prinsi si inca este, insa dreptul la viata al jurnalistei depaseste cu mult acest interes. Potrivit lui Burgess, era clar ca imediat ce informatii confidentiale ar fi fost facute publice, Breen ar fi fost urmatoarea tinta a gruparii teroriste.

Seful Serviciului de Politie din Irlanda de Nord, Sir Hugh Orde, a incercat sa o forteze pe ziarista sa spuna tot ce stie despre organizatia terorista in cazul celor doi soldati britanici, care au murit in martie in urma unui atac al Adevarata IRA. Orde a reusit sa obtina ordin juridic, insa Suzanne Breen a invocat ca se incalca libertatea presei.

Presiunile politiei irlandeze asupra celor de la "Sunday Tribune" au inceput dupa ce "Adevarata IRA" a revendicat atacul comis impotriva unei cazarme britanice in Irlanda de Nord, soldat cu moartea a doi soldati, printr-un apel adresat publicatiei din capitala Irlandei, Dublin.

Insa nu este singura apropiere areciata drept suspecta de autoritatile din Dublin. Adevarata IRA a acordat un interviu ziarului irlandez "Sunday Tribune", cand a anuntat ca intentioneaza sa atace Marea Britanie "cand va fi oportun".

"Adevarata IRA", care a luat fiinta in octombrie 1997 in urma sciziunii de Armata Republicana Irlandeza (IRA), este cea mai importanta dintre gruparile disidente. S-a facut cunoscuta dupa ce a comis la 15 august 1998 atentatul de la Omagh, cel mai sangeros in cei 30 de ani de conflict, soldat cu 29 de morti.

IRA, principala militie catolica din Irlanda de Nord, a renuntat la violenta si si-a predat arsenalul in 2005.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Adevarata IRA, #atac Marea Britanie IRA, #soldati britanici IRA, #Sunday Tribune IRA , #stiri externe