Obama a explicat de ce inchide Guantanamo

Sambata, 07 Februarie 2009, ora 13:01
1765 citiri
Obama a explicat de ce inchide Guantanamo

Presedintele Barack Obama s-a intalnit vineri cu familiile victimelor atentatelor din 11 septembrie 2001 si ale atentatului comis asupra navei americane USS Cole, pentru a le explica decizia de a inchide centrul de detentie de la Guantanamo.

Intalnirea care a durat o ora si la care au participat aproximativ 40 de apropiati ai victimelor, nu marcheaza decat "inceputul unui dialog" privind inchiderea inchisorii, le-a spus Obama familiilor, a anuntat Casa Alba, citata de AFP, preluata de NewsIn.

Intalnirea a avut loc la o zi de la decizia unui judecator al Pentagonului de a abandona acuzatiile impotriva sauditului Abd al-Rahim al-Nashiri, principalul suspect in atentatul asupra navei USS Cole, care a intrerupt astfel procedura judiciara, asa cum ceruse Obama.

Pentagonul a precizat insa ca retragerea acuzatiilor este temporara, iar o decizie in ceea ce il priveste pe al-Nashiri va fi luata dupa revizuirea tuturor procedurilor de la Guantanamo.

Kenneth Clodfelter, al carui tata a murit in atentat, a marturisit ca a venit la intalnire cu sentimente "negative" fata de inchiderea inchisorii, care adaposteste suspecti de terorism. Totusi, el a fost convins de presedinte "pur si simplu prin atitudinea lui".

Obama "credea cu adevarat in ce spunea", a explicat Clodfelter. "Era foarte sincer si voia intr-adevar ajutorul nostru pentru a rezolva aceasta problema", a adaugat el.

Kurt Lippold, fost comandant in Marina americana, care se afla la bordul navei USS Cole in ziua atacului care a provocat moartea a 17 sodati americani, a declarat ca Obama le-a prezentat familiilor un rezumat al planului sau de inchidere a centrului de detentie. "A fost o intalnire foarte emotionanta", a adaugat el.

Casa Alba a anuntat intr-un comunicat ca presedintele "a spus clar ca principala lui responsabilitate este securitatea americanilor". "El a explicat de ce crede ca inchiderea inchisorii de la Guantanamo ar face tara mai sigura si ar ajuta la judecarea rapida a vinovatilor intr-un cadru juridic solid, si ca acest lucru ar ajuta Statele Unite sa combata terorismul intr-un mod mai eficient in lume", continua textul.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Obama Guantanamo inchis, #americani morti atentate , #stiri externe
Comentarii