Obama, asteptat sa impiedice incalcarea drepturilor omului

Luni, 16 Februarie 2009, ora 19:37
1597 citiri
Obama, asteptat sa impiedice incalcarea drepturilor omului

Noua administratie americana reprezinta o "oportunitate unica" pentru remedierea incalcarilor drepturilor omului comise din 2001 in cadrul luptei impotriva terorismului, potrivit unui raport al unor juristi innternationali de renume, publicat luni.

Noua "administratie americana ofera o ocazie unica pentru schimbare", considera Comisia internationala de juristi, intr-un raport despre abuzurile din "razboiul impotriva terorismului", terminologie care, potrivit autorilor raportului, trebuie respinsa, relateaza AFP, citata de NewsIn.

"Actualul climat politic furnizeaza una dintre ultimele ocazii pentru un efort international concertat, destinat reinstaurarii normelor internationale" in privinta respectarii drepturilor omului, potrivit autorilor documentului.

Potrivit lui Mary Robinson, fost Inalt comisar al ONU pentrru drepturile omului si unul dintre autori, "daca nu actionam acum, pagubele provocare dreptului international risca sa devina permanente".

Printre concluziile raportului, autorii spun ca au fost socati de amploarea "incalcarii drepturilor in ultimii sapte ani, comisa mai ales de tari democratice".

"Raportul nostru vine intr-un moment foarte bun, pentru ca noua administratie americana este constienta de aceste pagube", a declarat Robinson, relativizand amploarea primelor masuri luate de SUA, mai ales inchiderea Guantanamo.

Autorii raportului insista pe "rolul motor" pe care trebuie sa il aiba ONU pentru a da o noua dinamica in materie de consolidare a respectarii drepturilor omului.

"Dorim ca ONU sa aiba un rol-motor", a subliniat Robinson, cerand Consiliului pentru drepturile omului sa organizeze o sesiune extraordinara pe tema luptei impotriva terorismului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#administratie Barack Obama, #administratie americana drepturi, #drepturile omului incalcare , #stiri externe