Obama, barmanul de la Casa Alba

Vineri, 31 Iulie 2009, ora 10:50
1688 citiri
Obama, barmanul de la Casa Alba
foto: Reuters

Presedintele Barack Obama i-a primit, joi, la Casa Alba, pe principalii protagonisti ai scandalului rasist ce a tinut prima pagina a ziarelor americane in ultimele saptamani: profesorul "prieten" Gates si politistul "stupid" Crowley.

Presedintele american a organizat "summit-ul berii" de la Casa Alba pentru a incerca sa-i impace pe cei doi, aflati in mijlocul unei dispute pe teme rasiste, dar si pentru a face uitata declaratia sa ce a scandalizat opinia publica americana: "politia a actionat stupid", transmite Reuters.

Scandalul a pornit pe 16 iulie, cand sergentul James Crowley l-a arestat pe Henry Louis Gates, un eminent profesor de culoare de la Harvard si prieten al presedintelui Obama, care incerca sa intre cu forta in propria casa, pentru ca usa era blocata.

Politia si-a retras acuzatiile in ziua urmatoare, insa Gates a fost profund jignit de incident si a amenintat ca da politia in judecata pentru discriminare, daca sergentul Crowley nu-si cere scuze.

La momentul respectiv, presedintele Obama a reusit sa puna paie pe foc in loc sa aplaneze conflictul, declarand ca, desi "nu cunoaste toate faptele", "politia a actionat stupid" cand l-a arestat pe Gates.

Asa cum a promis, Obama i-a invitat pe cei doi la o bere, la Casa Alba, pentru a discuta "ca intre prieteni" pe margine incidentului de pe 16 iulie.

"Intotdeauna am crezut ca ceea ce ne aduce impreuna este mai puteric decat ceea ce ne desparte si sper ca toti vom trage o invatatura pozitiva din acest episod", a declarat Obama la sfarsitul intalnirii din gradina Casei Albe.

La bere cu baietii, in gradina Casei Albe

La randul sau, sergentul Crowley a declarat, la plecare, ca a participat la o discutie sincera, insa a tinut sa mentioneze ca el si Gates au in continuare viziuni diferite asupra incidentului.

"Cred ca intalnirea de azi a reunit doi domni care au cazut de acord ca nu sunt de acord asupra unui anumit subiect", le-a spus Crowley reporterilor.

Intrebat care a fost contributia presedintelui Obama la discutii, sergentul Crowley a spus ca presedintele american "este cel care a dat berea".

La intalnire a fost prezent si vicepresedintele Joe Biden, care a baut o bere fara alcool.

Popularitatea lui Barack Obama a scazut de la 61% in luna iunie, la 54% in prezent, incidentul Gates-Crowley jucand un rol important in caderea in sondaje a presedintelui american.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Obama bere Casa Alba, #Gates Obama bere, #intalnire bere Obama , #stiri externe