Obama, barmanul de la Casa Alba

Vineri, 31 Iulie 2009, ora 10:50
1389 citiri
Obama, barmanul de la Casa Alba

Presedintele Barack Obama i-a primit, joi, la Casa Alba, pe principalii protagonisti ai scandalului rasist ce a tinut prima pagina a ziarelor americane in ultimele saptamani: profesorul "prieten" Gates si politistul "stupid" Crowley.

Presedintele american a organizat "summit-ul berii" de la Casa Alba pentru a incerca sa-i impace pe cei doi, aflati in mijlocul unei dispute pe teme rasiste, dar si pentru a face uitata declaratia sa ce a scandalizat opinia publica americana: "politia a actionat stupid", transmite Reuters.

Scandalul a pornit pe 16 iulie, cand sergentul James Crowley l-a arestat pe Henry Louis Gates, un eminent profesor de culoare de la Harvard si prieten al presedintelui Obama, care incerca sa intre cu forta in propria casa, pentru ca usa era blocata.

Politia si-a retras acuzatiile in ziua urmatoare, insa Gates a fost profund jignit de incident si a amenintat ca da politia in judecata pentru discriminare, daca sergentul Crowley nu-si cere scuze.

La momentul respectiv, presedintele Obama a reusit sa puna paie pe foc in loc sa aplaneze conflictul, declarand ca, desi "nu cunoaste toate faptele", "politia a actionat stupid" cand l-a arestat pe Gates.

Asa cum a promis, Obama i-a invitat pe cei doi la o bere, la Casa Alba, pentru a discuta "ca intre prieteni" pe margine incidentului de pe 16 iulie.

"Intotdeauna am crezut ca ceea ce ne aduce impreuna este mai puteric decat ceea ce ne desparte si sper ca toti vom trage o invatatura pozitiva din acest episod", a declarat Obama la sfarsitul intalnirii din gradina Casei Albe.

La bere cu baietii, in gradina Casei Albe

La randul sau, sergentul Crowley a declarat, la plecare, ca a participat la o discutie sincera, insa a tinut sa mentioneze ca el si Gates au in continuare viziuni diferite asupra incidentului.

"Cred ca intalnirea de azi a reunit doi domni care au cazut de acord ca nu sunt de acord asupra unui anumit subiect", le-a spus Crowley reporterilor.

Intrebat care a fost contributia presedintelui Obama la discutii, sergentul Crowley a spus ca presedintele american "este cel care a dat berea".

La intalnire a fost prezent si vicepresedintele Joe Biden, care a baut o bere fara alcool.

Popularitatea lui Barack Obama a scazut de la 61% in luna iunie, la 54% in prezent, incidentul Gates-Crowley jucand un rol important in caderea in sondaje a presedintelui american.

Citeste si:
LIVETEXT Dacian Cioloș și miniștrii propuși de el merg în Parlament pentru a obține votul deputaților și senatorilor. Mesajul liderului USR dinaintea votului
LIVETEXT Dacian Cioloș și miniștrii propuși de el merg în Parlament pentru a obține votul deputaților și senatorilor. Mesajul liderului USR dinaintea votului
Dacian Cioloş merge miercuri în Parlament, sperând să obţină votul de încredere pentru echipa sa şi pentru programul de guvernare. Cioloş ajunge în faţa Camerelor reunite, în termenul...
Dacian Cioloș, înaintea votului de învestire din Parlament: „Soluția este aici, ea nu mai trebuie căutată. Nu mai avem timp de pierdut”
Dacian Cioloș, înaintea votului de învestire din Parlament: „Soluția este aici, ea nu mai trebuie căutată. Nu mai avem timp de pierdut”
Președintele USR Dacian Cioloș a făcut miercuri 20 octombrie, o scurtă declarație la Parlament, înaintea votului de învestitură pentru executivul condus de acesta. Cioloș i-a îndemnat pe...
Sursa: Ziare.com