Obama este de acord cu scutul antiracheta, daca acesta nu vizeaza Rusia

Joi, 11 Septembrie 2008, ora 16:39
647 citiri
Obama este de acord cu scutul antiracheta, daca acesta nu vizeaza Rusia

Daca scutul antiracheta nu va viza Rusia, candidatul democrat la Casa Alba Barack Obama va sustine desfasurarea scutului antiracheta american in Polonia si Cehia, a afirmat joi ministrul de externe polonez Radoslaw Sikorski.

"In discutiile noastre, senatorul Obama a impus clar, drept conditie pentru realizarea scutului, garantii ca acesta nu va fi indreptat imptriva Rusiei", a declarat Sikorski intr-o conferinta de presa comuna cu omologul sau rus Serghei Lavrov, aflat in vizita la Varsovia, informeaza AFP.

Sikorski a spus de amemenea ca a participat marti la un "minibriefing militar" pentru candidatul republican John McCain si "nimic nu a sugerat ca scutul este indreptat impotriva Rusiei". "Speram deci ca temerile ruse legate de acord sa dispara cu timpul", a adaugat el. Lavrov a reiterat opozitia Moscovei fata de instalarea in Polonia a zece rachete de interceptare conectate la un radar in Cehia. "Nu ne-am razgandit in ceea ce priveste scutul", a spus el, sugerand ca apropierea infrastructurilor militare americane de frontierele Rusiei nu se va opri aici.

"Nu vedem nicio amenintare din partea Poloniei, dar am spus ca exista riscuri pentru securitatea Federatiei Ruse ce rezulta din apropierea infrastructurilor militare de frontierele noastre", a declarat Lavrov. "Va exista si o a treia baza si, de ce nu, o a patra si o a cincea in jurul Rusiei", a adaugat el.

Intr-un articol publicat joi in cotidianul polonet Gazeta Wyborcza, Lavrov afirmase ca scutul antiracheta american nu are alta tinta decat rachetele ruse. Potrivit lui, "o simpla analiza militara dovedeste ca o baza europeana pentru apararea globala antiracheta a Statelor Unite nu are si nu va avea timp de multi ani alte tinte decat rachetele ruse". Polonia a acceptat in august, in plina criza georgiana, sa gazduiasca in jurul anului 2012 o baza americana de zece rachete de interceptare capabile sa distruga in zbor eventuale rachete balistice cu raza lunga de actiune, cuplata cu un radar puternic in Cehia.

Potrivit Washingtonului, obiectivul este de a para eventuale amenintari din parte unor tari precum Iranul. "Orice expert obiectiv intelege ca rachetele Iranului nu constituie o amenintare pentru Europa si, cu atat mai putin, pentru Statele Unite", a afirmat Lavrov.

UPDATE Polonia în alertă, după ce o rachetă rusească a ajuns în spațiul său aerian. Varșovia cere explicații Moscovei
UPDATE Polonia în alertă, după ce o rachetă rusească a ajuns în spațiul său aerian. Varșovia cere explicații Moscovei
Polonia a transmis că a activat apărarea antiaeriană, duminică dimineață, 24 martie, după ce o rachetă de croazieră rusă îndreptată spre Ucraina a intrat în spațiul său aerian....
Serviciile de informaţii din Cehia anunță demascarea unei rețele de propagandă finanțată din Rusia
Serviciile de informaţii din Cehia anunță demascarea unei rețele de propagandă finanțată din Rusia
Serviciile de informaţii cehe au demascat o reţea finanţată de Moscova care răspândea propaganda rusă despre Ucraina şi îşi extindea influenţa până în Parlamentul European, a anunţat...
#Barack Obama, #sustine, #scut, #antiracheta, #Rusia, #Polonia , #stiri externe