Obama si Erdogan se intalnesc luni la Washington

Sambata, 05 Decembrie 2009, ora 17:46
1416 citiri
Obama si Erdogan se intalnesc luni la Washington
Foto: Africana.edu

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan urmeaza sa il intalneasca luni pe presedintele american Barack Obama, la Washington, unde vor discuta despre suplimentarea trupelor NATO din Afganistan si despre lupta impotriva rebelilor kurzi din nordul Irakului, care lanseaza atacuri in Turcia.

Si programul nuclear iranian, pe care Erdogan l-a aparat, spre surpriza aliatilor occidentali, va figura pe agenda reuniunii.

Vizita lui Erdogan intervine dupa anuntul lui Obama ca va trimite 30.000 de soldati suplimentari in Afganistan, urmat de cele ale altor membri NATO, care vor furniza in total un contingent de 7.000 de militari, pentru a invinge talibanii si al-Qaida.

Desi dispune de a doua armata ca marime din Alianta, Turcia refuza sa aloce trupe pentru misiunile de lupta si nu a propus ca intariri decat trei echipe pentru formarea personalului de securitate afgan, potrivit unor surse NATO. Circa 1.700 de soldati turci sunt desfasurati in prezent in Afganistan, pentru misiuni de patrulare la Kabul si de antrenare a fortelor afgane.

"Contributia Turciei la misiunea din Afganistan a avut o importanta enorma de mai multi ani", a declarat vineri consilierul lui Obama pentru securitate nationala, James Jones. "Apreciem orice contributie pe care Turcia va fi in masura sa o furnizeze pentru indeplinirea misiunii sale foarte importante din regiunea capitalei", a adaugat el.

Turcia nu participa la lupta impotriva insurgentilor din Afganistan

Turcia refuza sa lupte impotriva insurgentilor islamisti din Afganistan, o tara cu care intretine legaturi istorice stranse. In plus, Ankara a explicat ca armata sa este deja foarte ocupata cu lupta impotriva rebelilor kurzi din PKK, in sud-estul tarii.

Subiectul se va afla in centrul discutiilor de la Washington, in special printr-o evaluare a initiativelor recente ale Guvernului turc in favoarea unei sporiri a drepturilor kurzilor, vizand sa submineze sustinerea de care dispune PKK in randul acestui segment de populatie.

Mai multi analisti evoca un posibil acord pentru o consolidare a dispozitivului turc din Afganistan, in schimbul unei implicari mai mari din partea Statelor Unite in lupta impotriva PKK.

Washingtonul faciliteaza din 2007 lupta Turciei impotriva PKK, furnizand informatii in timp real privind miscarile rebelilor in muntii din nordul Irakului. Circa 2.000 de rebeli s-ar afla in acea zona.

Si Iranul va fi un subiect de discutie intre cei doi aliati, dupa declaratiile lui Erdogan, care a aparat caracterul pasnic al programul nuclear iranian si le-a reprosat puterilor occidentale ca inchid ochii atunci cand este vorba de Israel.

Aceste declaratii, precum si o imbunatatire spectaculoasa a relatiilor cu tari precum Libia, Siria si Sudan, dar si deteriorarea celor cu Israelul, dupa operatiunea din Gaza de la inceputul acestui an, ridica intrebari privind intentiile Ankarei.

Guvernul a negat ca ar intentiona sa renunte la orientarea occidentala si a reafirmat hotararea tarii de a adera la UE. Erdogan si Obama vor discuta si despre eforturile Turciei pentru o reconciliere cu Armenia.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Obama Erdogan intalnire, #Obama discutii Erdogan , #stiri externe