Obama va propune la Praga o lume fara arme nucleare

Duminica, 05 Aprilie 2009, ora 11:57
688 citiri
Obama va propune la Praga o lume fara arme nucleare
Foto: Reuters

Presedintele american Barack Obama va propune duminica, la Praga, relansarea eforturilor impotriva proliferarii nucleare, pentru a se ajunge la o lume "fara arme nucleare", condamnand lansarea rachetei nord-coreene.

Obama si-a inceput duminica dimineata discutiile cu presedintia Uniunii Europene la Praga, a treia etapa a turneului sau european, relateaza AFP.

Presedintele american a sosit duminica in jurul orei 10, ora Romaniei, la castelul de la Praga, unde a fost primit de presedintele ceh Vaclav Klaus si urmeaza sa se intalneasca si cu premierul ceh Mirek Topolanek. Cateva mii de cehi se adunasera in apropierea castelului.

Presedintele american va sustine apoi intr-o piata publica un discurs foarte asteptat, singurul discurs public din cadrul turneului sau european, in care intentioneaza sa isi descrie viziunea despre o "lume fara arme nucleare", a anuntat Casa Alba.

Obama va vorbi despre strategia sa in domeniul proliferarii nucleare in aceeasi zi in care Coreea de Nord a sfidat avertismentele Occidentului procedand la lansarea foarte controversata a unei rachete, care potrivit Statelor Unite este o Taepodong-2, cu raza lunga de actiune.

La pranz, el va participa la un summit cu Uniunea Europeana, in cursul careia liderii UE ii vor cere lui Obama sa faca mai multe eforturi in combaterea incalzirii climatice, in vederea conferintei de la Copenhaga de la sfarsitul anului, consacrata masurilor de dupa expirarea Protocolului de la Kyoto.

Obama vrea, mai intai, ca tara sa sa dea un exemplu, obtinand ratificarea de catre Senatul american a Tratatului de interzicere completa a testelor nucleare, CTBT.

"Pentru a ajunge la o interzicere completa a testelor nucleare, administratia Obama va incerca sa faca astfel incat CTBT sa poata intra in vigoare", potrivit Casei Albe.

Obama a promis in campanie ca va incuraja Senatul sa ratifice tratatul care interzice testele nucleare. La 12 ani de la incheierea sa, in 1996, CTBT mai are nevoie de ratificarea a noua state-cheie: China, Coreea de Nord, Egiptul, India, Indonezia, Iran, Israel, Pakistan si Statele Unite. SUA nu au mai efectuat teste nucleare din 1992.

Obama va sustine duminica un discurs in care vrea sa ofere imaginea unei "lumi fara arme nucleare", a spus Casa Alba. Isi va anunta intentia de a negocia un nou tratat international "pentru a se pune capat in mod verificabil producerii de materiale fisibile si arme nucleare".

Statele Unite, Marea Britanie si Rusia au declarat deja un moratoriu asupra producerii de materiale fisibile pentru armele nucleare, iar noul tratat avut in vedere de Obama ar trebui sa includa si China, India si Pakistanul.

Obama va cere organizarea unui summit mondial pentru securitatea nucleara, in vederea discutarii mijloacelor de impiedicare a proliferarii armelor sau materialelor nucleare.

De asemenea, isi va reafirma determinarea de a relansa negocieri cu Moscova asupra tratatului START 1, incheiat in perioada Razboiului Rece, ce prevede reducerea arsenalelor nucleare ale celor doua tari si care expira la sfarsitul acestui an.

Obama va detalia strategia sa legata de neproliferarea nucleara in aceeasi zi in care Coreea de Nord a sfidat lumea intreaga, lansand o racheta care, potrivit SUA, are raza lunga de actiune.

Actiunea Coreei de Nord a izolat si mai mult aceasta tara de comunitatea internationala, a spus deja Obama, care a spus ca lansarea rachetei - de tip Taepodong-2, dupa cum a precizat presedintele american - reprezinta o incalcare "clara" a rezolutiilor ONU si a obligatiilor internationale asumate de Phenian si a cerut ca aceasta chestiune sa fie discutata in fata Consiliului de Securitate.

Praga este a treia etapa a primului turneu european al lui Obama. Liderii UE vor sa profite de ocazie pentru a-i cere presedintelui american sa faca mai mult in lupta impotriva incalzirii climatice, in vederea conferintei de la Copenhaga privitoare la perioada de dupa Acordul de la Kyoto.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Obama summit Praga, #Obama arme nucleare, #summit SUA UE , #stiri externe