Obama viziteaza Turcia, important aliat strategic

Luni, 06 Aprilie 2009, ora 07:36
1661 citiri
Obama viziteaza Turcia, important aliat strategic
Foto: Reuters

Presedintele Barack Obama va incerca, prin vizita de luni si marti din Turcia, sa recastige deplina incredere a acestui aliat strategic, despre care Washingtonul se teme sa nu se indeparteze de Occident.

Turcia spera ca aceasta deplasare va permite relansarea raporturilor bilaterale, afectate de opozitia sa fata de razboiul din Irak. Dar dupa parerea analistilor, presedintele american are niste obiective mai ample cu aceasta vizita intr-o tara a carei asezare geografica - intre Europa, Caucaz si Orientul Mijlociu - conteaza mult pentru Washington, apreciaza analistii citati de AFP.

"La Washington, se crede din ce in ce mai mult ca Statele Unite sunt pe cale sa piarda Turcia", spune Soner Cagaptay, de la Institutul pentru politici in Orientul Mijlociul din Washington. El argumenteaza subliniind ca cele doua tari au pozitii diferite fata de Iran, Sudan sau miscarea palestiniana Hamas.

Un semnal de alarma a fost schimbul de replici de la Davos, in ianuarie, dintre premierul turc Recep Tayyip Erdogan si presedintele israelian Shimon Peres, in privinta ofensivei militare israeliene din Gaza.

Un altul a fost opozitia Turciei fata de numirea premierului danez Anders Fogh Rasmussen la functia de secretar general al NATO, din care face parte si Turcia. Candidat sustinut de Statele Unite si mai multe tari europene, acesta nu era vazut cu ochi buni de Akara, din cauza scandalului caricaturilor cu profetul Mahomed, cand Rasmussen a invocat libertatea de expresie.

Vizita lui Obama in Turcia intervine dupa participarea la summitul cu Uniunea Europeana, un mod de a arata "simbolic ca Turcia face parte din Europa", remarca Cagaptay.

Turcia figura initial printre tarile dintre care Obama urma sa aleaga una pentru a tine un discurs catre lumea musulmana, dar aceasta idee nu corespunde temei dominante a calatoriei sale, remarca analistul. Administratia Obama refuza sa puna accentul pe caracterul musulman al Turciei si subliniaza, dimpotriva, ca aceasta face parte din Occident, spune el.

Mensur Akgun, expert in relatiile internationale la Universitatea Kultur din Istanbul, apreciaza ca proiectul lui Obama de a reface imaginea Americii in lume, ar putea esua daca decide sa recunoasca genocidul armean din timpul Imperiului Otoman (1915-1917), asa cum a promis in campanie.

Un alt motiv pentru aceasta vizita a lui Obama este pozitia strategica a Turciei. "Turcia este singura tara din NATO care are frontiere cu Irakul si Iranul. Statele Unite vor sa isi incheie implicarea in primul si sa rezolve problema pe care o reprezinta cel de-l doilea", subliniaza Cagaptay. Potrivit acestuia, Turcia constituie un punct central pentru strategiile militare americane din Afganistan si dincolo de acesta.

Dar pentru a-si asigura sprijinul guvernului turc, carismaticul presedinte american va trebui sa cucereasca inima opiniei publice turce, care il detesta in mod deschis pe George W. Bush. "Obama este popular in Turcia si se va folosi de acest lucru pana la capat", a spus Cagaptay.

Obama va vizita locuri simbolice ale istoriei turce

De la mausoleul lui Ataturk la Moscheea Albastra si Sfanta Sofia, presedintele american Barack Obama va avea in cursul vizitei din Turcia, de luni si marti, numeroase vizite in locuri simbolice ale istoriei turce.

Dupa ce va sosi duminica seara la Ankara, el va incepe programul oficial luni dimineata printr-o vizita la mausoleul fondatorului Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk. Cu aceasta ocazie, va depune o coroana de flori la mormantul "Parintelui turcilor", care a adus aceasta tara pe calea occidentalizarii si a inscris laicitatea printre principiile sale fondatoare.

Casa Alba a insistat, de la accederea la putere a lui Obama, pe caracterul occidental al Turciei, refuzind sa puna accentul pe caracterul sau musulman - peste 99% dintre turci sunt musulmani.

Obama va fi apoi primit la Palatul prezidential Cankaya de catre presedintele Abdullah Gul si apoi se va duce in Parlament, unde se va intalni cu presedintele Adunarii si cu liderii principalilor partide de opozitie, sustinand si un discurs.

Dupa o intrevedere cu premierul Recep Tayyip Erdogan, din miscarea islamista, Obama se va duce la Istanbul, centrul economic al tarii, metropola cu peste 14 milioane de locuitori.

De la fostul palat al sultanilor, Dolmabahce, pe malul Bosforului, i se va alatura lui Gul pentru un dineu in onoarea participantilor la al doilea summit al Aliantei civilizatiilor.

Alianta civilizatiilor, idee lansata de Spania cu sustinerea Turciei in septembrie 2004 si reluata de ONU, vizeaza consolidarea dialogului intercultural si depasirea neintelegerilor reciproce dintre lumea occidentala si cea musulmana.

Simbol al coexistentei culturilor, basilica-moschee-muzeu Sfanta Sofia va fi urmatoarea etapa, marti dimineata. in periplul lui Obama. Construita in secolul al VI-lea, basilica a fost transformata in moschee in 1453, la cucerirea orasului Constantinopole, redenumit Istanbul de catre otomani, insa icoanele au fost pastrate la ordinul sultanului. Dupa caderea Imperiului Otoman si proclamarea unei republici turce laice, moscheea a fost transformata in muzeu in 1935.

Obama se va duce apoi la Moscheea Albastra. Construita in secolul al XVII-lea de sultanul Ahmet I pentru a rivaliza cu maretia Sfintei Sofia, moscheea este una dintre cele mai mari din Istanbul si una dintre putinele din lumea musulmana cu sase minarete.

Obama isi va iacheia vizita cu o discutie cu studentii, la un muzeu de arta islamica.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Obama Turcia aliat, #Obama vizita Turcia, #Turcia UE summit , #stiri externe