Obama vrea o reevaluare a strategiei pentru Afganistan si Pakistan

Marti, 10 Februarie 2009, ora 21:42
1148 citiri
Obama vrea o reevaluare a strategiei pentru Afganistan si Pakistan

Presedintele Barack Obama a ordonat o reevaluare a politicii americane in Afganistan si Pakistan, pe baza datelor furnizate de diferitele agentii de informatii americane, inaintea summitul NATO din aprilie, a anuntat Casa Alba.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe Robert Gibbs a declarat ca evaluarea va fi facuta de Bruce Riedel, fost ofiter CIA in prezent analist la Saban Center for Middle East Policy, in cadrul grupului de reflectie Brookings Institution de la Washington, arata Reuters, potrivit NewsIn.

Riedel va examina atat aspectele militare, cat si de alta natura ale politicii americane in regiune si ii va raporta direct lui Obama si consilierului sau pentru securitate nationala Jim Jones, a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe la bordul unui avion care il transporta pe presedinte in Florida.

Grupul de experti va fi coprezidat de Richard Holbrooke, noul reprezentant special al lui Obama pentru Afganistan si Pakistan, si Michele Flournoy, fosta angajata a Pentagonului si cofondatoare a Center for a New American Security.

Obama a declarat intr-o conferinta de presa de la White House, luni, ca Statele Unite vor avea nevoie de o abordare mai ampla pentru a avea succes in Afganistan.

"Vom avea nevoie de o coordonare mai eficienta a eforturilor noastre militare cu acelea diplomatice, cu eforturile pentru dezvoltare, de o coordonare mai eficienta cu aliantii nostri pentru a reusi" in Afganistan, a spus Obama.

Holbrooke se afla in regiune, pentru a vedea cum anume ar putea fi slabita insurgenta talibana in Afganistan, cum ar putea fi invinsa al-Qaida pentru ca nici Pakistanul, nici Afganistanul sa nu fie folosite ca baze pentru adeptii miscarii.

In Pakistan, el s-a intalnit cu presedintele Asif Ali Zardari, premierul Yousaf Raza Gilani si seful armatei Ashfaq Kayani.

Oficialii pakistanezi i-au spus lui Holbrooke ca planul american de a dubla numarul de militari din Afganistan in urmatoarele 18 luni nu va functiona decat daca este insotit de un dialog cu talibanii moderati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#strategia SUA Afganistan, #Obama reevaluare Pakistan , #stiri externe